Iz Bank of England upozoravaju na opasnosti i rizike trgovanja kriptovalutama

Zamjenik guvernera Bank of England smatra kako bi brzorastuće investicije u kriptoimovinu mogle predstavljati opasnost postojećem financijskom sustavu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.12.2021. / 12:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Poznato je kako dio bankara nisu ljubitelji kriptovaluta te često pozivaju na oprez prilikom trgovanja bitcoinom i etherom. Kao najveći problem naglašavaju njihovu volatilnost i velike uspone i padove, zbog kojih se preko noći mogu izgubiti milijuni samo na temelju npr. nekog tvita Elona Muska.

Slika nije dostupna Tim Cook otkrio da i on ulaže u kriptovalute, no ne želi davati savjete

O opasnostima investicija u kriptovalute nedavno je govorio i zamjenik guvernera britanske središnje banke Bank of England, Jon Cunliffe koji je još jednom iznio upozorenje koje često čujemo kada su u pitanju savjeti nekih bankara o ulaganju u kripto - svi koji žele investirati u bitcoin i slične valute moraju biti spremni na mogućnost da sve izgube.

Kaže kako bi u jednom trenutku kriptovalute mogle postati bezvrijedne: Cijena može značajno varirati i u teoriji i praksi mogla bi pasti na nulu.

U razgovoru za BBC, Cunliffe je rekao i kako bi brzorastuće investicije u kriptoimovinu mogle predstavljati opasnost postojećem financijskom sustavu. Broj osoba koje ulažu u virtualne valute sve je veći te se sve više novaca ulaže u kupovinu bitcoina, ethera i brojnih drugih manje poznatih valuta, no ako jednog dana dođe do velikog pada vrijednosti, to bi moglo izazvati lančanu reakciju. Upozorio je i kako se sve više menadžera fondova raspituje o kriptovalutama i trebaju li dio svog portfelja uložiti u virtualne valute.

Kaže kako bi trebali biti zabrinuti jednom kada kripto postane integriran u financijski sustav - u tom slučaju bi se velike promjene vrijednosti mogle osjetiti i na drugim tržištima te utjecati i na velike igrače na financijskom tržištu. Da do toga ne bi došlo, treba se pripremati već sada i razviti regulatorni okvir koji će pomoći u smanjenju rizika.

Slika nije dostupna El Salvador planira izgraditi Bitcoin City u podnožju vulkana, a predsjednik te države tvrdi: "Grad će imati sve"

A o kakvoj se volatilnosti radi, najbolje možemo vidjeti na temelju kretanja bitcoina od početka 2020. Ova kriptovaluta u posljednje je vrijeme izgubila na vrijednosti nešto manje od 20 tisuća dolara, no i dalje njena vrijednost iznosi skoro 50 tisuća dolara, dok je u prvoj polovici prošle godine jedan bitcoin stajao oko 5 tisuća dolara.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti