Fitness-narukvice mogu pomoći u prepoznavanju bolesti srca

Čak i najjeftinije fitness-narukvice mogu pomoći u prepoznavanju rizika od srčanih oboljenja.

Martina Čizmić | 10.03.2018. / 16:29

Nosivi uređaji (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Fitness-narukvice i drugi nosivi uređaji koji prate fizičku aktivnost nositelja mogli bi biti neizostavan alat u dijagnosticiranju srčanih oboljenja i procjeni rizika od kardiovaskularnih bolesti, pokazala je studija objavljena u medicinskom časopisu PLOS Biology.

Čak i veoma jeftine fitness-narukvice, koje bilježe fizičku aktivnost i otkucaje srca, mogu biti veoma korisne.

Istraživači su tijekom studije dobrovoljcima dali jeftine fitness-narukvice, ali i obavili niz različitih testiranja, poput mjerenja srčane aktivnosti, razine masnoća u krvi i druge kliničke testove.

Otkrili su da podaci iz nosivih uređaja mogu predvidjeti razine masnoća poznatih kao ceramidi, koje su povezane s pretilošću, dijabetesom i srčanim oboljenjima. Razina fizičke aktivnosti pomogla je istraživačima utvrditi tko od dobrovoljaca redovito vježba i jesu li u rizičnoj skupini za povećanje srca, što može dovesti do razvoja srčanih bolesti.

S obzirom na to da i proizvođači pametnih satova sve više ulaze u područje medicine - Apple je najavio kako će njegov pametni sat moći mjeriti razinu šećera u krvi, a Lenovo je pokazao uređaj za mjerenje vitalnih funkcija u kombinaciji s pametnim telefonom - u budućnosti ćemo vjerojatno liječnicima prvo morati dati podatke s naših nosivih uređaja prije nego što nam postave dijagnozu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti