FOTO Svemirski teleskop Hubble snimio "svemirsku ključanicu" usred maglice, nitko ne zna kako je nastala

Iz sazvježđa Orion stiže fascinantna slika svemirskog fenomena kojeg astronomi nazivaju "svemirskom ključanicom".

Branimir Vorša | 27.10.2022. / 13:10

V380 Orionis
V380 Orionis (Foto: NASA/ESA/Hubble/ESO/K. Noll)

Svemirski teleskop s veteranskim stažem Hubble još jednom je pokazao da i njegov objektiv hvata zapanjujuće prizore iz svemira.

Hubble je snimio svemirski fenomen kojeg astronomi opisuju kao "svemirsku ključanicu", usred refleksijske maglice, koju predstavljaju ostaci od formiranja malog, višestrukog zvjezdanog sustava poznatog kao V380 Orionis i koji se nalazi u sazvježđu Orion.

Slika nije dostupna NASA želi produžiti život Hubbleu, a u tome bi im mogao pomoći SpaceX

Refleksijska maglica, čiji je točan naziv NGC 1999, udaljena je oko 1350 svjetlosnih godina od Zemlje i nalazi se nedaleko od Orionove maglice. Orionova maglica je tvornica zvijezda značajne veličine koja je zapravo najbliža Zemlji.

Prazninu u sredini refleksijske maglice predstavlja prazan dio svemira, iako su astronomi isprva mislili da bi to mogla biti Bokova kugla, odnosno gusti i hladni oblak, sastavljen od plina, molekula i prašine, za koji se čini da blokira pozadinsku svjetlost.

Oko rupe u mglici možemo vidjeti oblak prašine koji reflektira svjetlost sa zvijezde V380 Orionis, koja je vidljiva blizu same kozmičke ključanice na slici.

Razlog za gigantsku prazninu u sredini oblaka zasad nije poznat.

Pretragom arhive fotografija s Hubblea pronađeno preko 1000 novih asteroida Astronomi "pročešljali" arhivu Hubbleovih fotografija i pronašli preko 1000 neotkrivenih asteroida u Sunčevom sustavu

Slika te svemirske ključanice je prvi put snimljena instrumentom Wide Field Planetary Camera 2 na Hubbleu još 1999. godine, te je u međuvremenu bila podložna daljnjim promatranjima s teleskopa uključujući ESA-in svemirski opservatorij Herschel. Konačna slika i priča koja stoji iza nje, zapravo predstavlja zajednički rad brojnih instrumenata.

Hubble već više od 30 godina hvata zvijezde i galaksije oko nas i još uvijek je aktivan u tome. Hubble, kao i drugi teleskopi, predstavlja puno više od lijepih slika i pomaže znanstvenicima u produbljivanju razumijevanja svemira, bilo da je riječ o otkrivanju novih asteroida ili predviđanju smrti Sunca.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti