Fujitsu pokrenuo prodaju tvornički uzgojene salate

Fujitsu, japanski multinacionalni koncern koji se bavi proizvodnjom računalnog hardvera te uslugama na području informacijskih tehnologija od početka mjeseca svoju ponudu proširio je na tvorničko uzgajanje salate.

Zimo Zimo Ivan Novak | 14.05.2014. / 20:24

Fujitsu pokrenuo prodaju tvornički uzgojene salate

Fujitsu, japanski multinacionalni koncern koji se bavi proizvodnjom računalnog hardvera te uslugama na području informacijskih tehnologija od početka mjeseca svoju ponudu proširio je na tvorničko uzgajanje salate. Već duže vrijeme u Japanu vlada prava opsesija za hranom iz kontrolirane proizvodnje (komad banane za 6$) čime se salata uklapa u asortiman s cijenom od 4.90$ za 90 grama.

Uvjeti uzgoja salate isti su kao i pri proizvodnji silikonskih čipova; u sterilnim prostorijama. Ovakav način uzgoja predstavlja totalnu kontrolu nad cjelokupnim procesom od sjemenja do zrele biljke. Tehnologije koje idu uz ovu proizvodnju su mreže senzora koji prate sve aspekte uzgoja, te kontrolni sustav utemeljen na cloud kalkulacijama kao npr. najidealnije vrijeme za branje.

Prednosti ovakvog uzgoja salate su manja koncentracija kalija i nitratnog dušika. Manjom količinom kalija, sa čak 100 mg na 100 g (u prosjeku jedan list salate ima 490mg), ljudi koji boluju od bubrežnih bolesti ili su na dijalizi, sada mogu uživati u salati. Razina nitratnog dušika je 75 mg na 100 g čime je smanjena gorčina salate te je djeci ugodnija za jelo. Nikakvi pesticidi se ne koriste u sterilnim sobama stoga je salata svježa dva tjedna nakon branja pri temperaturi skladištenja od 10 stupnjeva ili niže.

Fujitsu od svoje tvorničke proizvodnje očekuje oko 4 milijuna dolara prometa po godini u naredne tri godine. The Japan Times prenosi da je Fujitsu-ova adaptirana tvornica najveća do sad, ali nije jedina. Ostale japanske tvrtke, kao Olympus, na sličan način pretvaraju svoje tvornice sa praznim hodom u izuzetno čiste objekte za uzgoj biljaka.

Izvor : Fujitsu

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti