Gameri imaju veliko srce: Humanitarnim Streamatronom skupljaju novac za one kojima je najpotrebniji

Čak i ako niste ljubitelj videoigara, priključite se ovoj hvalevrijednoj akciji i donirajte. Sve informacije o tome kako to možete napraviti, bit će navedene na Twitch kanalu Good Game Globala 22. prosinca.

Martina Čizmić | 15.12.2021. / 14:09

Good Game Zagreb (Foto: Good Game Global)

Prosinac je tradicionalno mjesec u kojem se radi rekapitulacija cijele godine, ali i društveno angažira u blagdanskom duhu. Upravo kako bi dali svoj obol, iz Good Game Globala još su prošle godine osmislili Humanitarni Streamatron - događaj na kojem su okupili kolege iz gaming industrije, stvarali sadržaj, igrali videoigre, a tijekom cijelog događanja pozivali su gledatelje na doniranje. 

Ideja za Humanitarni Streamatron nastala je iz želje da pomognemo pogođenima od potresa u Zagrebu prošle godine, konkretnije malim palčićima iz Petrove. S obzirom na odlične rezultate i još bolje reakcije zajednice odlučili smo nastaviti s projektom, stoga će Humanitarni Streamatron ovih blagdana doživjeti svoje treće izdanje, pojasnila je Valentina Klasić, Business Development Specialist u Good Game Global. 

Zašto baš putem streama, a ne uživo? Pa odgovor se nameće sam po sebi. 

Ovo je format kojeg naša zajednica najbolje pozna i najviše voli. Netko će organizirati humanitarni koncert ili prodaju kolača, no video igre, turniri i streamovi su ono što mi najbolje radimo i što možemo ponuditi zajednici za ovaj humanitarni cilj. Također, online event nas ne ograničava lokacijom tj. u akciju se mogu uključiti svi koji to požele, neovisno gdje se nalazili, dodaje Klasić.

Za sve one koji žele sudjelovati, formula je voma jednostavna. Uključiti steram na Twitch kanalu Good Game Globala 22. prosinca i tijekom 24 sata uživati u prijenosu. Te naravno donirati. Ove godine sve prikupljene donacije biti će donirane udruzi Zvončići iz Karlovca.

Gledatelji se mogu pridružiti streamu za Twitch kanalu Good Game Globala te donirati iznos za Zvončiće preko Paypala ili kroz KEKS Pay, koji je projekt i udrugu Zvončići tijekom trajanja streama dodao unutar svoje aplikacije kako bi olakšali mogućnost doniranja. Naravno, tko nije u prilici donirati može podržati event shareom kako bi se što više ljudi uključilo u akciju, pojašnjava.

Nadamo se da će se naši gosti dobro zabaviti igrajući videoigre, da će gledatelji uživati gledajući ih, te da ćemo zajedno uspjet prikupit iznos koji će udruzi Zvončići i njezinim štićenicima olakšati daljni rad i razvoj udruge, ističe na kraju Klasić.

Jedan od streamera koji će dati svoj obol akciji je i dobro poznati Marko KC, kojem nije prvi put da sudjeluje u Streamatronu. 

Vrlo rado se odazovem kada je u pitanju humanitarni event jer volim pomagati drugima. Sve mi je to ostalo još od "mlađih dana" kada sam volontirao u Crvenom Križu, otkriva nam Marko KC.

Humanitarne akcije u gaming svijetu, iako postoje, još uvijek su velika rijetkost. Nema ih puno no tu leži golem potencijal jer je i publika velika i raznovrsno. Humanitarni Streamatron je baš lijepa priča koju radi Good Game već drugu godinu zaredom i iznimno mi je drago biti dijelom tog eventa i dati svoj doprinos koliko mogu!, dodaje.

Do sad je sudjelovao u ranijim izdanjima Good Gameovog Streamatrona, a to je iskustvo, kako sam kaže "uvijek bilo super".

Upoznaš nove ljude istih interesa, volje i želje za pomoć. Drago mi je kad nečime što radim svakoga dana, u ovom slučaju igranjem video igara i streamanjem, mogu barem na jedan dan pomoći nekome, kaže Marko KC, koji će uz brojna druga poznata imena biti na streamu. 

Uz Marka KC, svoje će gaming vještine pokazati i Malajski Tapir, Lavvek, Ameyshouse, Lukafull, COVI, Duki, Zefy, Don Rizoto i brojni drugi.

A za koga to sve rade? Pa za male Karlovčane s poteškoćama u razvoju i njihove obitelji, kojima je Udruga Zvončići već 11 godina centar svijeta. 

Kako nam je pojasnila predsjednica Udruge, Snježana Čop, radi se o neprofitnoj organizaciji koja je nastala u okrilju lokalne zajednice na inicijativu samih roditelja djece s teškoćama.

Djeci s teškoćama prije svega nastojimo pružiti kvalitetne i pravovremene terapije, na jednom mjestu i što je žurnije moguće. Roditelji i skrbnici koji uz posao i redovnu skrb za obitelj gotovo svaki dan vode djecu na neku vrstu terapija i bore se da njihova djeca što prije prime podršku koja im treba najbolje znaju koliko je ovo bitno i dragocjeno. U skrbi za djecu s teškoćama najbitnije je na vrijeme uočiti postojanje odstupanja u razvoju i što prije krenuti s potrebnim terapijama. Tada su najveće šanse za uspjeh. Svjesni smo da su postojeće ustanove preopterećene, roditelji često mjesecima čekaju na potrebne procjene i uključenje u terapije. Mi kroz svoj rad širimo kapacitete prisutne u zajednici i trudimo se omogućiti da djeca pravovremeno počnu koristiti usluge koje im trebaju. Pružatelji smo usluge Rane intervencije koju financira Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Uz ove vrlo praktične načine skrbi za djecu, trudimo se što više raditi na osvješćivanju javnosti, promociji prava djece s teškoćama, zalagati se za stvaranje boljih uvjeta skrbi u ruralnim područjima, činiti ono što možemo za izgradnju otvorenijeg i pravednijeg društva koje ravnopravno prihvaća sve svoje članove. Trenutno imamo 14 zaposlenih i stotinjak korisnika naših usluga, pojašnjava Čop. 

Sudjelovanje u Humanitarnom Streamatronu za njih je bio "pravi poklon iz vedra neba".

Poziv na sudjelovanje je za nas bio iznenađenje, pravi poklon iz vedra neba. Jednog nas je dana kontaktirala tvrtka Good Game. Rekli su nam da su naš rad prepoznali kao bitan za zajednicu i odlučili za nas organizirati ovaj event. Naravno da smo bili oduševljeni. S obzirom da smo svaki dan zaposleni pružanjem terapija, ne stignemo se dovoljno promovirati pa nas je prije svega vrlo ugodno iznenadilo što nas je netko usprkos tome prepoznao i pristupio nam s tako divnom ponudom. Osim toga, ovakav koncept humanitarne akcije nam je nov, čini nam se vrlo uzbudljiv pa se stvarno veselimo sudjelovanju, dodaje. 

Iako se suradnja možda može činiti neobičnom, i u Udruzi Zvončići vole videoigre i koriste ih svakodnevno. 

Video igre itekako koristimo u našem radu! Jedna od terapija koje pružamo je neurofeedback terapija, u kojoj se igre koriste za aktivaciju zdrave moždane aktivnosti i u tom smislu igre imaju prilično važnu ulogu za ovaj tip terapije. Djeca vole igre, a među korisnicima imamo i prave male gamere, pa je spoj videoigre i terapije često prava dobitna kombinacija, pojašnjava Čop. 

Na kraju dodaje kako će im najdraži rezultat ove akcije biti ako se svrati pažnja na potrebe djece s teškoćama i njihovih obitelji.

Jedan od glavnih aspekata skrbi za djecu s teškoćama je izgradnja inkluzivnog društva. To je društvo koje ne dijeli svoje članove na sposobne i nesposobne nego sve smatra ravnopravnim sudionicima svakodnevnog života. Većina zapreka s kojima se susreću djeca i odrasli s teškoćama dolaze od samog društva i prilagodbom društva svim svojim članovima te zapreke nestaju. To je velik pothvat koji traži promjenu svijesti i prebacivanja naglaska s podjele i sažaljenja na uključivanje, suradnju i međusobno osnaživanje. Svaki doprinos ovoj zadaći je bitan a mi vjerujemo da će ovaj event biti jedan takav korak, ističe na kraju Snježana Čop iz Zvončića.

Čak i ako niste ljubitelj videoigara, priključite se ovoj hvalevrijednoj akciji i donirajte. Sve informacije o tome kako to možete napraviti, bit će navedene na Twitch kanalu Good Game Globala 22. prosinca. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti