Gates daje još 250 milijuna dolara za cjepivo protiv COVID-19

Novi lijekovi i potencijalna cjepiva mogli bi se pojaviti početkom iduće godine. No oni će sačuvati živote samo ako dođu tamo gdje treba, istaknuo je Bill Gates.

Hina | 10.12.2020. / 09:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zaklada Billa i Melinde Gates u četvrtak je obećala još 250 milijuna dolara za jeftinije i dostupnije cjepivo protiv COVID-19.

Pojedinačno najveća donacija dosad dolazi nakon što su Gatesovi već dali 70 milijuna dolara u studenome. S najnovijom donacijom zaklada je za borbu protiv pandemije donirala ukupno 1,75 milijardi dolara.

Hoće li svijet postati bolje mjesto za život svih ljudi, ovisi o tome što će svjetski čelnici učiniti da bi testovi, lijekovi i cjepiva bili dostupni onima koji ih trebaju, priopćila je zaklada.

Novac će služiti tome da se testovi i cjepivo dostave slabo i srednje razvijenim zemljama, dodala je.

Velika Britanija postala je u utorak prva zemlja koja je počela cijepiti protiv COVID-19, kada je 90-godišnja starica primila cjepivo Pfizera i BioNTecha.

Kanada je to cjepivo odobrila u srijedu, a američka Agencija za hranu i lijekove okupit će u četvrtak vanjske stručnjake koji će raspravljati o tome hoće li ga preporučiti ili ne.

Pfizerovo je cjepivo zahtjevno, osobito za siromašne zemlje, jer se mora čuvati na jako niskim temperaturama.

Novi lijekovi i potencijalna cjepiva mogli bi se pojaviti početkom iduće godine, no oni će sačuvati živote samo ako dođu tamo gdje treba, istaknuo je Bill Gates.

Još jedan američki proizvođač Moderna, koji tvrdi da je njegovo cjepivo učinkovito 94,5 posto, zatražio je odobrenje u SAD-u i EU-u.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti