Genijalno rješenje za sve koji imaju talent za ubijanje biljaka: Studenti osmislili pametnu posudu za cvijeće

Kako bi Chonchu lansirali na tržište gdje bi bila dostupna i u slobodnoj prodaji, u tijeku je priprema za Kickstarter kampanju.

Martina Čizmić | 16.01.2023. / 14:31

Pametna IoT posuda za cvijeće Choncha (Foto: FOI)

Ako ste ikad u svom životu imali biljku i uspjeli ju ubiti svojim nemarom, onda je pametno rješenje hrvatskih studenata pravi odgovor za vas. 

Naime, studenti s nekoliko fakulteta povezali su se i iskoristili svoje znanje o internetu stvari (IoT, Internet of Things) i osmislilo pametnu IoT posudu za biljke koju su nazvali CHONCHA.

Tim vukovarske gimnazije s ravnateljicom IoT rješenja vukovarskih gimnazijalaca ponijela titulu najboljih srednjoškolskih radova

Kako ističu, radi se o inovativnom proizvodu koji dolazi u kombinaciji s pripadajućom aplikacijom, a koja nakon skeniranja uvjeta u prostoru putem vlastitih senzora, korisniku (vlasniku) preporuča optimalne vrste biljaka za taj prostor, a nakon sadnje iste, potpuno automatizirano vodi brigu o biljci temeljem prikupljenih podataka iz njenog okruženja. Proizvodnja će se temeljiti na 3D print tehnologiji, a prvi prototip bit će izložen varaždinskom FOI-ju.

Iza projekta stoje Frano Primorac, Hedera Perhaj, Edo Risek, Petar Šiljeg, Katarina Džajo, Bruno Šiljeg, Luka Kulier i Ante Bilić, koji su iskoristili interdisciplinarnost i povezali svoja do sad stečena znanja na fakultetima i zajedničkim snagama odlučili registrirati obrt istoimenog naziva Choncha i stupiti u program podrške Startup@FOI.

Studenti FOI-ja s Chonchom (Foto: FOI)

Kroz taj program Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu pruža financijsku i operativnu podršku studentima i mladim inovatorima u razvoju poduzetničke ideje i plasiranju proizvoda na tržište. FOI je startup smjestio u prostore Tehnološkog parka u Varaždinu, u kojem će studenti opremiti svoj ured, što će im uvelike olakšati timski rad na razvoju Chonche i drugih inovativnih programskih proizvoda. Uz to, podršku od strane FOI-ja imaju i u vidu računovodstvenih i pravnih usluga, poput osiguravanja financijskog knjigovodstva, obračuna plaća i honorara, prijave i odjave zaposlenih, izrade statističkih izvještaja i poreznog savjetovanja i konzultacija.

Smatramo da su naši studenti nositelji razvoja tehnoloških promjena i da svojim inovacijama zaista mogu uvelike utjecati na ubrzani razvoj digitalnog društva u kojem živimo. Uz znanje i vještine koje stječu tijekom svojeg formalnog obrazovanja na FOI-ju, kroz ovaj program Startup@FOI smo od 2015. godine u inkubaciji podržali pet vrlo uspješnih startup poduzeća, od kojih gotovo svi sada rade na inozemnom tržištu i čije proizvode i usluge koriste velike multinacionalne kompanije. U procesu smo razvoja projekta predinkubacije studentskih poduzeća i vjerujemo da ćemo njegovom realizacijom u narednim godinama kompletirati potpunu podršku studentskim startupovima – od razvoja ideje do uspješnog plasmana na tržište, istaknula je prilikom potpisivanja ugovora sa studentima dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Sklonište Pakline Na Biokovu postavljeni IoT mjerni uređaji za prikupljanje meteoroloških podataka

Spomenimo i da je Choncha tim do sada nastupao i na više startup natjecanja, od kojih je zadnje Belgrade venture forum. Na natjecanju Belgrade Impact HUB-a 'Winter Western Balkan Demo Day' osvojili su nagradu za najbolje cleantech rješenje. Kako bi Chonchu lansirali na tržište gdje bi bila dostupna i u slobodnoj prodaji, u tijeku je priprema za Kickstarter kampanju, a u promociji im pomaže i LOOMA - drugi FOI-jev startup za audiovizualna rješenja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti