GIF slavi 30. rođendan, konačno ga prihvatio i Facebook

Jedan od najpopularnijih grafičkih formata na Internetu upravo danas slavi 30. rođendan

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 15.06.2017. / 13:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pojavio se prije točno tri desetljeća, 15. lipnja 1987. i sve do danas je bio i ostao jedan od apsolutno najpopularnijih formata kada je u pitanju grafika na internetu. GIF (Graphic Interchange Format) predstavila je kompanija CompuServe koja je upravo ovim formatom zamijenila dotadašnji RLE, u inicijalnoj inačici nazvan je 87a. Dvije godine nakon “rođenja”, dakle 1989 godine CompuServe je na tržište plasirao novu, poboljšanu verziju nazvanu 89a, koja je u odnosu na originalnu imala mogućnost koja je na kraju proslavila GIF, jer se sastojala od animiranih “frameova”.

Punih trideset godina GIF je zadržao svoj pomalo kultni status, upravo zahvaljujući mogućnosti “pokretnih slika”, odnosno kako su ga mnogi tretirali “nije fotografija, nije video, a opet je oboje”. I danas je GIF iznimno popularan, dapače, u posljednjih nekoliko godina je, slobodno se može reći, vratio stari sjaj i zagospodario webom u obliku kratkih, animiranih datoteka koje se koriste uglavnom za zabavu.

Na trideseti rođendan GIF je dobio jedan sasvim poseban poklon, jer ga je tek sada, vjerovali ili ne, Facebook kao najpopularnija društvena mreža konačno prihvatio! Jer, tek sada je moguće koristiti animirane GIF-ove izravno u komentarima na Facebooku. Možda vam ovo zvuči nevjerojatno, no istina je da Facebook do sada nije imao mogućnost korištenja GIF-ova. Osim, naravno, unutar Messengera, a upravo je popularnost GIF-ova u nativnoj Facebook aplikaciji za razmjenu poruka rezultirala implementacijom GIF-a i na Facebook.

Prošle godine je, naime, objavio je Facebook, unutar Messengera razmijenjeno nevjerojatnih 13 milijardi GIF datoteka, što bi značilo da je svake minute poslano oko 25 tisuća animiranih datoteka. Dan s najviše poslanih GIF-ova u povijesti Messengera je prvi dan ove godine, 1. siječnja 2017., kada je poslano 400 milijuna GIF-ova. Sve to “natjeralo” je Facebook da 30. rođendan ovog formata proslavi svojevrsnom dobrodošlicom…

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti