Gledajte današnju pomrčinu Mjeseca na YouTubeu

Danas će se dogoditi potpuna pomrčina Mjeseca vidljiva iz Europe, Južne Amerike, Afrike, Azije, Australije.

Zimo Zimo Iva Krc | 15.06.2011. / 08:36

Gledajte današnju pomrčinu Mjeseca na YouTubeu

Danas će se dogoditi potpuna pomrčina Mjeseca vidljiva iz Europe, Južne Amerike, Afrike, Azije, Australije.

Znači, pomrčina će biti vidljiva i iz naših krajeva i za to nam ne trebaju nikakve zaštitne naočale već ju možemo gledati ili prostim okom ili dalekozorom ili teleskopom a u današnje vrijeme čak i online na youtubeu .

Pomrčina počinje oko 18 sati i 24 minute po našem vremenu (točno vrijeme početka ovisi o mjestu opažanja) kada Mjesec ulazi u Zemljinu polusjenu. Mjesec počinje ulaziti u Zemljinu sjenu oko 20 sati i 22 minute (točno vrijeme ovisi o mjestu opažanja) dok se potpuna pomrčina očekuje oko 21 sat i 2 minute (točno vrijeme ovisi o mjestu opažanja) jer će se tada čitav Mjesec naći u Zemljinoj sjeni i tu ostati do oko 23 sata i 2 minute.

Mjesec će biti najtamniji oko 22 sata i 14 minuta. Za vrijeme potpune pomrčine, Mjesec je crvenkast/narančast, a dotična pojava se događa radi rasipanja i loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi (Zemljina atmosfera djeluje kao prizma) gdje crveni dio spektra sunčevog svjetla nastavlja i dalje obasjavati Mjesec u vrijeme potpune pomrčine.

Oko ponoći, Mjesec će potpuno izaći iz sjene, nakon čega će još oko sat vremena izlaziti iz teško primjetljive polusjene. Nešto prije jedan sat poslije pola noći, na nebu će svojim punim sjajem ponovno zablistati puni Mjesec. Iduća takva pomrčina će se desiti u prosincu ove godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti