Google Art Project: virtualna šetnja kroz svjetske muzeje

Na Googleovom službenom blogu objavljen je novi projekt, Google Art Project koji nam donosi Street View tehnologiju u muzeje i galerije diljem svijeta. Google Art Project omogućuje nam virtualnu šetnju kroz muzeje i galerije svijeta, a omogućuje nam i detaljan pregled svjetski poznatih umjetničkih dijela.

Zimo Zimo Damjan Tomšić | 02.02.2011. / 14:20

Google Art Project: virtualna šetnja kroz svjetske muzeje

Na Googleovom službenom blogu objavljen je novi projekt, Google Art Project, koji nam donosi Street View tehnologiju u muzeje i galerije diljem svijeta. Google Art Project omogućuje vam virtualnu šetnju kroz muzeje i galerije svijeta, a omogućuje vam i detaljan pregled svjetski poznatih umjetničkih dijela.

Naime, poznato je da Googleovi zaposlenici 80 posto svojeg vremena rade one zadatke koje moraju raditi, a 20 posto vremena slobodni su da rade što god žele. Ovaj projekt počeo je kao jedan od onih na kojima se radi 20 posto vremena.

Tako se skupila mala grupa ljudi koji su zaljubljenici u umjetnost i počeli su razmišljati kako da upotrijebe Googleovu postojeću tehnologiju. Naravno, kao što pretpostavljate, dosjetili su se pomoći muzejima. Omogućili su nam da pogledamo razne svjetske muzeje koje inače ne bi mogli vidjeti.

Google Art Project nudi vam pristup u 17 svjetski poznatih umjetničkih muzeja uključujući Hermitage, National Gallery u Londonu, Van Goghov muzej u Amsterdamu, Metropolitan Museum of Art, MoMA u New Yorku, Museo Reina Sofia u Madridu i mnoge druge.

Korisnici ne samo da mogu šetati kroz cijele prostore muzeja, već mogu i pogledati razna umjetnička dijela u gigapixelnoj tehnologiji te vidjeti dodatne informacije o samom dijelu i autoru dijela.

Tako je 17 dijela snimljeno ovom tehnologijom, odnosno jedno dijelo po muzeju. Svaka takva slika ima preko 7 bilijuna piksela, što je tisuću puta više od slike snimljene običnim digitalnim fotoaparatom. Na ovaj način možete približiti sliku do najsitnijih detalja te možete vidjeti i najsitnije poteze kistova.

Korisnicima je omogućeno i prijavljivanje preko Google računa, tako da sami možemo izraditi kolekciju svojih najdražih umjetničkih dijela, staviti svoj komentar i podijeliti sve to sa drugima.

Google se nada da će u skoro vrijeme biti dodano još više muzeja i galerija u skladu s napredovanjem cijelog projekta. Pogledajte i vi kako izgleda Google Art Project.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti