Google će pratiti koliko trošite na karticama i to dijeliti s oglašivačima

Google već sada prati skoro 70 posto svih kartičnih transakcija u SAD-u

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.05.2017. / 12:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google je u drugoj polovici devedesetih pokrenut kao web tražilica, a tijekom godina ova je kompanija zavladala internetom te danas njeni servisi poput Gmaila, YouTubea, Chrome, Google Mapsa i drugih imaju više od milijardu korisnika. Također, Google dominira i mobilnim tržištem gdje njegov mobilni operativni sustav Android instaliran na više od dvije milijarde uređaja, a veliki novac ulažu i u projekte budućnosti poput autonomnim vozila.

Google već prati kartične transakcije

Taktika ove kompanije, koju dugo godina uspješno primjenjuju, jest korisnicima omogućiti besplatan pristup uslugama i proizvodima, ali im uz njih prikazivati i reklame te upravo od oglašavanja zarađuju najveći dio novca. Kako bi kompanijama koje ulažu milijarde dolara u oglašavanja na Googleovim servisima pokazali koliko su oglašivačke kompanije na internetu uspješne te kako se odražavaju na prodaju u offline svijetu, ova će kompanija koristiti umjetnu inteligenciju za praćenje potrošnje putem bankovnih kartica korisnika u trgovinama. Zahvaljujući ovim podacima koje Google prati i koje će dijeliti s oglašivačima, oni bi napokon mogli saznati koliko su zaista uspješne njihove kampanje na internetu i koliko te kampanje utječu na prodaju u (offline) trgovinama, a Google već sada prati skoro sedamdeset posto svih transakcija putem kartica u SAD-u.

Ovo je prvi put da je Google omogućio svakom oglašivaču praćenje utjecaja marketinških akcija na svim uređajima i putem svih kanala na samo jednom mjestu, objavili su na Googleovom blogu. Google, zahvaljujući servisima poput AdWordsa, Analyticsa i DoubleClicka, već ima brojne informacije o korisnicima te ih kombinira s informacijama o tome što su korisnici pretraživali i koji su im se oglasi prikazivali, a također posjeduju informacije o lokacijama s pametnih telefona tako da Google zna kada su korisnici pregledali oglase te jesu li nakon toga proizvode koje su vidjeli u oglasima pretraživali na internetu, odnosno jesu li ih kupili u trgovini.

Udar na privatnost

Praćenje potrošnje na karticama korisnika samo je još jedan udar na privatnost, prenijeli su na BBC-u mišljenje nekih kritičara ove kompanije: "Ono što mi je zaista fascinantno jest da su kompanije postale iznimno nametljive kada je u pitanju prikupljanje podataka te su također postale još tajnovitije", komentirao je Marc Rotenberg iz Electronic Privacy Information Centera.

Ipak, treba napomenuti kako Google neće imati pristup detaljima o proizvodima koje su korisnici kupili, već samo o vrijednosti kupovine ostvarene u određenom razdoblju. Također, korisnici će moći ograničiti ovu mogućnost praćenja potrošnje, a Googleovci kažu kako će sve podatke koje korisnike povezuju s potrošnjom u trgovinama kriptirati kako bi bili sigurni u slučaju hakerskih napada i krađe podataka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti