Google dodatno steže remen i zaposlenicima ukida popularne povlastice

Googleova taktika rezanja troškova ne odnosi se samo na otkaze, već i na ukidanje nekih benefita u kojima su do sada zaposlenici mogli uživati.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.04.2023. / 14:54

Google (Foto: Afp)

Google je godinama bio jedna od najpoželjniji kompanija za rad na svijetu. Osim što su zaposlenici unutar ove tvrtke radili na proizvodima koje koriste milijarde, imali su odlična primanja, ali i brojne druge povlastice na kojima su im često zavidjele kolege iz drugih tvrtki. Besplatna hrana i piće, besplatna putovanja na skijanje, kapsule za spavanje u uredima, samo su neki od tih benefita u kojima su uživali zaposlenici.

Umjetna inteligencija Stiže još naprednija verzija Googleove umjetne inteligencije

No kako se u proteklih godinu dana situacija na tržištu radikalno promijenila, tako se i Google prilagođava toj situaciji i nastoji uštedjeti gdje god može. O otkazima u Googleu, ali i brojnim drugim tehnološkim tvrtkama već smo pisali, no štednja se ne odnosi samo na otpuštanja, već i na spomenute povlastice.

Iz Googlea, odnosno Alphabeta tako su u poruci zaposlenicima najavili kako će zatvoriti neke do mikrokuhinja u kojima im je bila dostupna besplatna hrana i piće, kao i neke kafiće u kojima su mogli besplatno popiti kavu. Također, štedjet će se i na opremi poput prijenosnih računala tako da se mijenjaju pravila oko toga koja će oprema biti dostupna i koliko često će se mijenjati. U poruci koju potpisuje više menadžera u kompaniji naglašava se kako žele biti transparentni sa zaposlenicima oko ušteda i usluga koje su im do sada bili dostupne.

Podsjetili su kako su podigli visoku ljestvicu kada su u pitanju povlastice i uredske pogodnosti, pri čemu su “vodeći u industriji”, no isto tako te se stvari moraju prilagoditi vremenu u kojem živimo i načinu na koji Google danas radi.

Pored spomenutih ukidanja povlastica, te promjene odnose se i na smanjenje otpada i bacanja hrane, kao i na poboljšanje učinkovitosti svojih servera i podatkovnih centara.

Slika nije dostupna Google predstavio alat baziran na AI-u koji će pomoći u borbi protiv klimatskih promjena

Nakon što je Alphabet nedavno najavio otkaz za čak 12 tisuća zaposlenika, izvršni direktor tvrtke Sundar Pichai najavio je kako je to bio nužan potez kako bi tvrtka mogla prebaciti dio svojih resursa na istraživanje i razvoj umjetne inteligencija, kao i drugih najvažnijih i, naravno, najprofitabilnijih usluga. Još i prije otkaza menadžeri su dobili upite da smanje potrošnju za team buildinge, kao i za sva putovanja koja nisu nužna itd., a ne bi se trebali iznenaditi ako bi se popis povlastica koje imaju zaposlenici mogao smanjivati i dalje.

Izvor: NY Post
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti