Google planira personalizirati svoju tražilicu uvođenje umjetne inteligencije

Umjetna bi inteligencija popularnu tržilicu trebala učniti jednostavnijom za korištenje, uz personalizirane rezultate, ali i s naglaskom na vizualno.

Martina Čizmić | 06.05.2023. / 11:53

Google (Foto: Afp)

Otkako je ChatGPT osvojio svijet, a Microsoft ga ugradio u svoju tražilicu Bing, Google pokušava pronaći način kojim bi konkurirao. Njihov AI chatbot Bard nije se baš proslavio kad je bio predstavljen, ali to nije zaustavilo Google da nastavi raditi na razvoju umjetne inteligencije i načinima kako integrirati tu novu tehnologiju u svoje, već postojeće, proizvode. 

Kako piše Wall Street Journal, pozivajući se na dokumente koje su dobili na uvid, Google planira uvesti umjetnu inteligenciju u svoju tražilicu i tako ju učiniti "osobnijom". 

Politički oglasi, ilustracija Jesmo li uopće spremni za ovo? Američka kongresnica traži regulaciju političkih oglasa napravljenih pomoću umjetne inteligencije

Točnije, umjetna bi inteligencija popularnu tržilicu trebala učniti jednostavnijom za korištenje, uz personalizirane rezultate, ali i s naglaskom na vizualno. U dokumentima se ističe kako će se naglasak staviti na "služenje mlađim korisnicima diljem svijeta". 

U planu je širenje usluge - od 10 najpopularnijih rezultata (koji su često rezultat Googleovih algoritama i plaćenih usluga) na rezultate koji su prilagođeniji ljudskim navikama. 

Očekuje se da će konkretne nove značajke Googleove tražilice biti predstavljene na Googleovoj godišnjoj konferenciji I/O, koja se održava sljedećeg tjedna. Među novim značajkama očekuje se mogućnost "vođenja razgovora" s chatbotom s umjetnom inteligencijom, što u Googleu nazivaju projekt "Magi". 

Kontrola umjetne inteligencije - 1 Može li Europa na vrijeme regulirati umjetnu inteligenciju? "Ne smijemo dopustiti da to traje godinama"

Što još spremaju u Googleu tek ćemo vidjeti, ali očito je da im je Microsoft s korištenjem ChatGPT-a, promijenio neke planove i natjerao ih da se intenzivnije pozabave umjetnom inteligencijom. 

Izvor: WSJ

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti