Google priprema opciju koja će oduševiti sve koji nemaju vremena za čitanje vijesti na internetu

Hoće li i kad biti dostupna i na hrvatskom, za sad nije poznato.

Martina Čizmić | 17.06.2024. / 13:11

Chrome web preglednik
Web-preglednik Chrome (Foto: Zimo)

 Korisnici Chromea na Android uređajima uskoro će dobiti opciju koja će, vjerujemo, mnogima biti od velike koristi.

Naime, Google je posljednjih nekoliko mjeseci radio na razvoju funkcije "text to speech" (TTS) odnosno pretvaranju napisanog u izgovorenu riječ. Zahvaljujući korištenju generativne umjetne inteligencije, TTS više ne zvuči poput robota, već djeluje prilično "ljudski". I prvi koji će to moći isprobati bit će korisnici Chromea na Androidu.

Googleov CEO Sundar Pichai Google najavio brojne AI novitete, uključujući i veliku promjenu u načinu pretraživanja

Kako navode na 9to5Google, od Chrome za Android verzije 125 bit će dostupna opcija "Slušaj ovu stranicu" u izborniku na vrhu ekrana (koji se skriva ispod tri točke). Odmah pored opcije "Prevedi".

Opcija "Slušaj" omogućuje korisniku slušanje cijele stranice, čak i brže od običnog govora, ali mu daje i mogućnost da se vrati unatrag ili pauzira čitanje. Za sad su u ponudi četiri tona nazvana Ruby, River, Field i Moss pa će korisnici moći sami odabrati na koji način žele da im se čitaju omiljene vijesti.

No, nažalost na "Slušaj ovu stranicu" na Zimo.hr ćete morati malo pričekati. Kao i kod većine Googleovih proizvoda, ova će opcija biti prvenstveno dostupna za englesko govorno područje te hindu, bengalski, arapski, kineski, francuski, njemački, indonezijski, japanski, portugalski, ruski i španjolski jezik.

Nove opcije na Googleu Googleove nove opcije olakšat će pretraživanje

Hoće li i kad biti dostupna i na hrvatskom, za sad nije poznato.

Ono što se zna je da opcija "Slušaj ovu stranicu" neće odmah biti dostupna na svim web stranicama. Hoćete li moći slušati svoju omiljenu stranicu znat ćete ako se opcija "Slušaj" pojavi u izborniku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti