Google se žalio na kaznu od 500 milijuna eura: Iznos kazne nije proporcionalan naporima koje smo poduzeli

Kazna je izrečena zbog toga što “korporacija nije vodila odgovarajuće pregovore s izdavačima o primjeni srodnih prava i naknadi za uporabu sadržaja”.

Hina | 01.09.2021. / 13:44

Google (Foto: AFP)

 Google se žalio na kaznu od 500 milijuna eura koju mu je u srpnju izrekla francuska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja u slučaju koji se odnosi na poštivanje srodnih prava, što je bila prva takva odluka jednog europskog regulatora, objavio je u srijedu Google.

 

Ne slažemo se s nekim pravnim elementima i smatramo da iznos kazne nije proporcionalan u odnosu na napore koje smo poduzeli" kako bi se poštivala srodna prava, kojima se osigurava naknada medijima za preuzimanje njihova sadržaja na tražilicama, objasnio je u priopćenju glavni direktor francuske podružnice Googlea, Sébastien Missoffe.

Slika nije dostupna Rusija kaznila Google zbog kršenja zakona o osobnim podacima

Priznajemo srodna prava i ostajemo predani potpisivanju ugovora u Francuskoj s urednicima tiskanih medija, dodao je.

Francuski antimonopolski regulator kaznio je Google s 500 milijuna eura zbog nepoštivanja nekoliko sudskih naloga izdanih u travnju prošle godine.

Kazna je izrečena zbog toga što “korporacija nije vodila odgovarajuće pregovore s izdavačima o primjeni srodnih prava i naknadi za uporabu sadržaja”, prenio je AFP.

Kada regulator izdaje naloge, tvrtke ih moraju pažljivo provoditi. U ovom se slučaju to nije dogodilo, rekla je predsjednica francuske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, Isabelle de Silva.

U travnju 2019. Europska unija usvojila je direktivu koja jača provedbu zakona o autorskim pravima prilikom objavljivanja na internetu.

Slika nije dostupna Google opet dobio po nosu od Francuza: Ima rok od dva mjeseca da riješi problem ili će morati platiti 500 milijuna eura

Ta direktiva između ostalog jača položaj izdavača omogućujući im naplatu uporabe njihova sadržaja na internetskim platformama. Istodobno, dopušta slobodno objavljivanje linkova na članke i druge medijske materijale.

Krajem srpnja 2019. na temelju te direktive u Francuskoj je usvojen zakon o srodnim pravima u interesu novinskih agencija i urednika medija. Prema tom zakonu, prenositelji vijesti, društvene mreže i druge internetske platforme moraju platiti naknadu medijima za objavljivanje njihovih materijala prema posebnom ugovoru.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja također je naredila Googleu da "iznese ponudu naknade za korištenje njihova zaštićenog sadržaja" urednicima i novinskim agencijama, pod prijetnjom kazne koja bi mogla iznositi do 900.000 eura na dan.

Slika nije dostupna Francuski regulator kaznio Google s 220 milijuna eura zbog zloupotrebe položaja i natjerao ga na promjene u online oglašavanju

Google je u srijedu kazao da je poduzeo korake kako bi odgovorio na te zahtjeve.

Proširili smo našu ponudu na više od 1200 novinskih urednika, izmijenili neke aspekte naših ugovora i dijelimo podatke koji su od nas zatraženi kako bismo poštivali odluku Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, rekao je Missoffe.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti