Google "zna" gdje bi mogla nastati nova žarišta korone

Analizom pretraživanja Googlea i žarišta korone iz dijela prve polovice godine, znanstvenici su uspjeli pronaći povezanost između širenja bolesti Covid-19 i surfanja za gastrointestinalnim simptomima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.09.2020. / 10:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svakakve se stvari mogu saznati praćenjem trendova na Googleovoj tražilici, a jedna od njih, pokazalo je nedavno istraživanje koje su proveli znanstvenici Massachusetts General Hospitala, su i nova žarišta izbijanja bolesti COVID-19. Prilikom studije korištene su metode koje se primjenjuju više od desetljeća za praćenje izbijanja i širenja gripe te su se pokazale iznimno učinkovitima.

Slika nije dostupna Roditelji, obratite pažnju: Britanska studija otkrila koji su najčešći simptomi COVID-19 kod djece

Iako se kao najčešći simptomi zaraze novim koronavirusom ponajviše spominju povišena temperatura, kašalj te gubitak osjeta mirisa, navedeno istraživanje pokazalo je kako na potencijalna žarišta ponajviše ukazuju gastrointestinalni simptomi poput proljeva, povraćanja, gubitka apetita i bolova u trbuhu.

Putem alata Google Trends te podataka o zaraženim osobama s Harvard Dataversea znanstvenici su povezali povećano pretraživanje za takvim simptomima na jednom području sa žarištima novog koronavirusa koja su se naknadno pojavila. Analizirano je razdoblje između 10. siječnja i 20. travnja, dakle prije nego je korona uzela maha u SAD-a pa do vremena kada se situacija potpuno razbuktala te je utvrđena "snažna povezanost" između povećanja pretraživanja interneta za spomenutim simptomima i snažnog povećanja broja zaraženih. Npr. 3 do 4 tjedna nakon što je veći broj stanovnika New Yorka, New Jerseya, Kalifornije, Illinoisa i Massachusettsa počeo s pretraživanjem Googlea vezano uz gastrointestinalne simptome, na tim je područjima zabilježen veliki broj zaraženih.

Slika nije dostupna Studija pokazala: COVID-19 može se jednostavno razlikovati od gripe

Kyle Staller, direktor gastrointestinalnog laboratorija bolnice u Massachusettsu rekao je kako podaci do kojih su došli naglašavaju važnost gastrointestinalnih simptoma kao potencijalnih glasnika infekcije Covidom-19 i sugeriraju da bi Google Trends mogao biti važan alat za predviđanje pandemije s gastrointestinalnim simptomima.

Izvor: Fox News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti