Oni koji umjetnu inteligenciju i sve što ide uz to doživljavaju kao konačnu prijetnju čovječanstvu u ovoj će vijesti vidjeti uglavnom - negativnu stranu. Ipak, postoje oni koji će u svemu prepoznati nevjerojatnu moć umjetne inteligencije koja bi se mogla i morala "upregnuti" upravo u korist svih nas. U svakom slučaju, činjenica je kako će se ovo tretirati povijesnim trenutkom...

Dakle, Googleov projekt DeepMind je "rodio" program AlphaGo, koji se sučelio s najboljim igračem igrice Go u posljednjem desetljeću - legendarnim Lee Sedolom iz Južne Koreje. Možda u prvom trenutku ovo i ne izgleda kao konačni spektakl, ali baš zbog toga potrebno je malo detaljnije objasniti što je, zapravo, igrica Go i zbog čega je ovo nešto o čemu svi pričaju. 

Go je misaona igra, koja je, ako je vjerovati legendama, nastala u Kini prije 4000 godina. Igra se na drvenoj tabli (sličnoj onoj na kojoj se igra šah) s 19 vodoravnih i 19 okomitih crta. Figure se nazivaju "kamenovi", među njima nema prednosti, sve su jednake "snage". Poanta priče je u tome da partija Go igre može trajati i do nekoliko mjeseci, jer je riječ o igri u kojoj se pobjeđuje logikom, inteligencijom ali i intuicijom... Inače je jedan od prvih europskih gradova u kojem se igrao Go bila naša Pula u 19. stoljeću. 

Lee Sedol je profesionalni igrač koji je u posljednjem desetljeću gotovo nedodirljiv i ima status "9-dan pro" igrača što je najviše moguće dostignuće. Ali, nakon tri i pol sata igre morao je priznati poraz Googleovom AlphaGo "stroju" umjetne inteligencije, što je bilo veliko iznenađenje za mnoge, uključujući i samog Leea Sedola. "Ne, ne žalim što sam prihvatio ovaj izazov, ali da sam šokiran, to ne mogu sakriti. Niti jednog trenutka nisam očekivao poraz, ali eto, dogodilo se, što je tu je", rekao je Lee Sedol nakon meča. 

"Ako treba tražiti uzroke poraza, onda je to, po meni, moje loše otvaranje. Da sam tu bio bolji, moje šanse za pobjedu bi bile veće", zaključio je razočarani Lee. S druge strane, Demis Hassabis, voditelj DeepMind projekta je rekao: "Ovo je bio nevjerojatno dramatičan i uzbudljiv meč, Lee Sedol je natjerao AlphaGo da ide do krajnjih granica, što je sjajno". Kako je riječ o turniru, Lee Sedol će već u četvrtak, pa subotu, nedjelju i na kraju idućeg utorka imati mogućnost revanša, ali kako god završilo, u misaonoj igri umjetna inteligencija je pobijedila čovjeka. Trenutak za povijest... 

Oni koji žele pogledati kako je sve izgledalo, mogu to vidjeti u priloženom videu koji traje koliko je trajala cijela ova partija. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju