Googleovci ljuti na šefa: Otpustio je 12 tisuća ljudi, “uništio moral i kulturu kompanije”, a u džep je stavio 226 milijuna dolara

Zaposlenici su od Pichaija očekivali kolegijalnost i da se, poput šefova nekih drugih tvrtki, odrekne dijela prihoda.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.05.2023. / 12:22

Sundar Pichai (Foto: Afp)

Prošlu godinu, među inim, obilježili su ukrajinsko-ruski rat, inflacija i energetska kriza dok su, nakon godina zapošljavanja, brojne kompanije, uključujući i velike tehnološke tvrtke, započele s nepopularnim mjerama rezanja troškova koje su uključivale i otkaze. Deseci tisuća ljudi ostali su bez posla, a situaciji su se prilagodili i šefovi nekih kompanija. Nakon što je Zoom najavio 1300 otkaza, izvršni direktor tvrtke Eric Yuan smanjio je svoju plaću za 98 posto i odbio primiti bonus, Jeff Lawson iz Twilija nakon što je tvrtka otpustila 17 posto zaposlenika također je pristao na manju plaću, a i Tim Cook je dobio 40 posto manju plaću.

Sundar Pichai Prvi čovjek Googlea dobio je kompenzaciju veću od 220 milijuna dolara za prošlu godinu

No nisu svi bili tako kolegijalni. Već smo pisali o prihodima prvog čovjeka Googlea i Alphabeta koji je prošle godine zaradio čak 226 milijuna dolara. Dok njegova plaća iznosi “samo” dva milijuna dolara, Pichai je dobio i 6 milijuna dolara za sigurnost te nagradu u dionicama od čak 218 milijuna dolara. Takve dioničke nagrade dobiva svake 3 godine te su njegovi prihodi od Googlea 2019. iznosili skoro 280 milijuna dolara.

Njegova zarada od Googlea, naravno, nije sporna te je čovjek samo primio novac koji mu je ugovorom garantiran, no brojnim zaposlenicima njegove tvrtke takav se potez nije svidio. Podsjetimo, iz Alphabeta su najavili rezanje troškova koje, pored ukidanja određenih povlastica, uključuje i otkaze za oko 12 tisuća zaposlenika. U takvoj situaciji, prihodi izvršnog direktora od 226 milijuna dolara ne izgledaju kao dobar PR potez među njegovim zaposlenicima, iako je, dakle, sve po zakonu i ugovoru.

Slika nije dostupna Otkazi i u Alphabetu, Pichai poručio: Odgovoran sam za odluke koje su nas dovele u aktualnu situaciju

Nakon objave informacije o njegovim primanjima, Googleovim internim forumima počele su kružiti meme fotografije u kojima se kritizira i ismijava taj potez kompanije. Na jednom memeu nalazi se citat šefice financija tvrtke koja je rekla kako kompanija kreće s dugogodišnjim rezanjem troškova, uz sarkastičan komentar kako se rezanje troškova odnosi na sve, osim na menadžment i izvršnog direktora.

Na drugom memeu nalazi se lik iz Shreka, uz tekst kako Sundar prihvaća 226 milijuna dolara, dok otpušta ljude, ukida im povlastice i uništava moral i kulturu, uz citat: Neki od vas će možda umrijeti, no to je žrtva koju sam spreman podnijeti.

Izvor: CNBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti