Gorko razočaranje za još jedan popularan umjetni zaslađivač: Studija otkrila da znatno povećava rizik od srčanog i moždanog udara

Rezultati nove američke studije naglašavaju potrebu za dodatnim istraživanjem utjecaja na zdravlje često korištenih zamjena za šećer.

Branimir Vorša | 07.06.2024. / 13:31

Popis nutrijenata, ksilitol
Popis nutrijenata, ksilitol (Foto: Getty Images)

Nedavna studija izazvala je zabrinutost oko ksilitola, popularnog zaslađivača u pićima bez šećera, žvakaćim gumama i pastama za zube, povezujući ga s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara. Oglašavan kao dodatak s niskim udjelom ugljikohidrata, prirodan i pogodan za keto dijet", ksilitol je šećerni alkohol koji se prirodno nalazi u voću i povrću, ali u mnogo nižim količinama nego u komercijalnim proizvodima. Također se može sintetizirati iz biljnih materijala.

WHO o aspartamu - 5 Koliko je doista opasan zaslađivač o kojem se ovih dana puno priča? Stručnjaci objašnjavaju o čemu najviše treba voditi računa

Stanley Hazen s klinike Cleveland u Ohiju otkrio je 2023. godine vezu između eritritola, drugog zaslađivača, i kardiovaskularnih rizika. Zanimajući se utjecajem ksilitola na zdravlje srca, Hazen je vodio studiju koja je uključivala 3306 odraslih osoba u SAD-u i Europi.

1000 puta povećanje razine ksilitola u 30 minuta

Njegov tim analizirao uzorke krvi sudionika, uzete nakon noćnog gladovanja, kako bi izmjerio razinu ksilitola. Tijekom tri godine otkrili su da su sudionici s najvišim razinama ksilitola imali za trećinu veću vjerojatnost da će doživjeti kardiovaskularne događaje poput srčanog ili moždanog udara.

Kako bi razumjeli ovu korelaciju, znanstvenici su proučavali učinke ksilitola na ljudske krvne stanice i miševe, a njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu European Heart Journal. Trombociti, koji sprječavaju krvarenje skupljanjem na mjestima ozljeda, također mogu stvarati ugruške unutar krvnih žila, ometajući protok krvi u srce i mozak. Laboratorijski testovi pokazali su da su ljudski trombociti bili skloniji zgrušavanju kada su bili izloženi ksilitolu. Kod miševa, injekcije ksilitola dovele su do bržeg stvaranja ugrušaka u venama.

Daljnja testiranja uključivala su davanje vode zaslađene ksilitolom desetorici ljudi. U roku od 30 minuta, sudionici su iskusili 1000 puta povećanje razine ksilitola u krvnoj plazmi, s odgovarajućim povećanjem aktivnosti zgrušavanja trombocita, posebno među onima s najvišim početnim razinama ksilitola.

Implikacije istraživanja

Umjetna sladila Uzrokuju li umjetni zaslađivači rak i trebamo li se brinuti?

Ova studija ponovno pokazuje hitnu potrebu za istraživanjem šećernih alkohola i umjetnih sladila. To ne znači da izbacite svoju pastu za zube ako sadrži ksilitol, ali moramo biti svjesni da konzumacija proizvoda koji sadrži visoke razine može povećati rizik od događaja povezanih s krvnim ugrušcima, naglašava Hazen.

Silvia Radenkovic sa Sveučilišnog medicinskog centra Utrecht u Nizozemskoj, koja nije sudjelovala u istraživanju, komentirala je nalaze, napominjući da oni ističu potrebu za sustavnim studijama o učincima umjetnih sladila na kardiovaskularne rizike.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti