Gube li Zuckerberg i Facebook kontrolu nad najvećom društvenom mrežom?

Još uvijek se ne zna tko stoji iza hakerskog upada koji je rezultirao kompromitiranjem 50 milijuna korisničkih računa.

Martina Čizmić | 03.10.2018. / 11:18

Facebook (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nedavni sigurnosni propust o kojemu je obavijestila društvena mreža Facebook pogodio je oko 5 milijuna Europljana, rekla je u utorak za AFP europska povjerenica za pravosuđe Vera Jurova.

Facebook je u petak objavio da je hakirano gotovo 50 milijuna profila na toj društvenoj mreži te da su napadači iskoristili slabosti opcije "View As" kako bi stekli kontrolu nad računima korisnika.

Taj propust koji je "ispravljen" u četvrtak, kako je rekao osnivač i glavni direktor društvene mreže Mark Zuckerberg, omogućio je hakerima da pristupe informacijama na korisničkim profilima (imena, podacima o spolu, adresama... ).

Više ću znati za nekoliko sati ili za nekoliko dana, ali koliko znam, od tih 50 obuhvaćeno je pet milijuna Europljana, što je nevjerojatan broj, rekla je Jurova odgovarajući na pitanje na europskom sastanku u Luxembourgu.

Hakerski napadi velikih razmjera na Facebook ponovo su potaknuli kritike te društvene mreže koju je već ozbiljno uzdrmalo više afera, napose u vezi sa zaštitom osobnih podataka.

Vodstvo (Facebooka) treba upitati ima li situaciju pod kontrolom, dodala je Jurova odgovarajući na pitanje o eventualnom gubitku kontrole američke supertvrtke.

Tvrtkom je "veoma teško upravljati" zbog njezine veličine, ali oni to moraju moći jer prikupljaju podatke i zarađuju velik novac koristeći se našom privatnošću kao robom, dodala je.

Jurova je ocijenila kako činjenica da je Facebook brzo objavio informaciju o ovoj aferi pokazuje da funkcioniraju novi europski propisi o zaštiti podataka koji su ove godine stupili na snagu.

Ovi novi propisi EU-a - Opća uredba o zaštiti podataka (RGPD) - daju europskim regulatorima nove ovlasti u kontroli i sankcioniranju u slučaju da ih se kompanije koje prikupljaju osobne podatke ne pridržavaju.

Kompanije sada mogu biti novčano kažnjene iznosom do 4 posto godišnjeg prihoda ako ne poštuju propise, ili ako o zlouporabi podataka ne obavijeste u roku 72 sata.

Posljednji hakerski napad na Facebook je otkriven u utorak i o njemu je obaviještena policija.

Budući da smo tek otvorili istragu, moramo utvrditi jesu li računi ili neka informacija zloupotrebljeni. Također ne znamo tko stoji iza tih napada i odakle su pokrenuti, napisao je šef sigurnosti Facebooka Guy Rosen.

Hakeri nisu koristili ukradene lozinke na drugim stranicama

Facebook je u utorak objavio da su istražitelji utvrdili da hakeri nisu koristili ukradene lozinke za prijavu na drugim stranicama za koje je objedinjena prijava istom lozinkom kao za Facebook.

Proučavali smo pristup trećim stranicama u vrijeme napada. Ta istraga nije pokazala da su hakeri pristupali aplikacijama koristeći lozinku za Facebook, kazao je Guy Rose.

Prema procjenama stručnjaka sa sveučilišta Illinois u Chicagu lozinka za Facebook koristi se na više od 42.000 drugih stranica na internetu.

Tvrtka Uber Technologies Inc objavila je da je blokirala aktivne veze koje koriste facebookove lozinke dok istražuje utjecaj tog kibernetičkog napada na Facebook.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti