Hakerski napadi sve su češći i u Hrvatskoj, kako se obraniti? "Dođu do vaših podataka, presnime kopiju pa traže otkupninu..."

Hakerski napadi u Hrvatskoj su sve češći. Oni, između ostalog, uključuju krađu i curenje podataka te pritajene napade. Sve je veći broj napada i na lanac dobavljača.

Zimo Zimo | 28.05.2022. / 21:18

Galerija

Hakeri su sve domišljatiji pa napadaju naftne terminale, zaustavljaju proizvodnju automobila i napadaju bečku katedralu. To su samo neki od primjeri hakerskih napada u svijetu, a u Hrvatskoj je najčešća krađa podataka.

Dođu do vaših podataka, presnime kopiju i kriptiraju vam te podatke pa traže neku otkupninu. Vi ćete morati nešto platiti ako nemate sigurnosnu kopiju, rekao je Vlatko Košturjak, konzultant za informacijsku sigurnost.

Uz to, i prijevare putem e-maila uzele su maha, pokazalo je istraživanje tvrtke za informacijsku sigurnost Diverto.

Netko od vas traži da kliknete na nekakvu poveznicu jer ste osvojili na nekakvoj nagradnoj igri ili vas čeka novi auto. Traži i da preuzmete neku tablicu jer se unutra nalazi vaš novi obračun plaće, rekao je Svan Hlača, konzultant za informacijsku sigurnost.

Zakon velikih brojeva nalaže da će prije ili kasnije netko kliknuti. U Hrvatskoj, prema našim podacima, 21 posto korisnika ne zna prepoznati takav mail, dodao je.

Uz krađe podataka, drugi najčešći incidenti su pritajeni napadi u kojima se dokopaju e-maila pa se bace na posao.

To zna biti često i s dobavljačima. Promijene vam broj računa na koji ćete uplatiti. Tako je bilo i takvih napada gdje vi jednostavno uplatite na krivi račun i nema novca, objasnio je Košturjak za Dnevnik Nove TV.

Slika nije dostupna Kako izgleda 5G tehnologija u praksi? Bolja učinkovitost, manje grešaka i veća sigurnost podataka

Slika nije dostupna Kud je nestalo vrijeme: Ljudi se "isključuju" kad koriste društvene mreže

Napadi na dobavljače goriva, elektronike i plastike – sve se to u svijetu događalo prošle i ove godine. Napadi na dobavljače sve su češći i u Hrvatskoj.

Procesi su međusobno vezani. Napad na jedan element uzrokuje zastoj rada i prestanak rada svih ostalih elemenata i štete stvarno mogu biti milijunske, rekao je Hlača.

U Ministarstvu unutarnjih poslova kažu da je ponekad ipak moguće vlasnicima vratiti pristup kriptiranim datotekama i zaključanim sustavima bez plaćanja te da su u suradnji s Europolom stvorili ključeve i aplikacije koji mogu pomoći. Struka kaže da je u cijeloj priči problem i nedostatak stručnog kadra, a napada je sve više, posebice nakon izbijanja rata u Ukrajini.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti