Harkivski manifest: Ugledni britanski arhitekt se zarekao da će od ratom razorenog grada napraviti grad budućnosti

Jedan od ratom najpogođenijih ukrajinskih gradova, Harkiv, od početka ruske invazije na tu zemlju postao je neprepoznatljiv nakon dva mjeseca nemilosrdnog granatiranja, no njegov gradonačelnik već planira obnovu Harkiva, kao "high-tech" grada budućnosti uz pomoć uglednog britanskog arhitekta.

Branimir Vorša | 23.04.2022. / 10:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok se ruska invazija i okupacija Ukrajine nastavljaju, vodstvo jednog od ratom najteže pogođenih gradova u toj zemlji već planira buduće napore za obnovu, nakon posebnog sastanka s uglednim britanskim arhitektom Normanom Fosterom.

Foster je jedan od najplodnijih britanskih arhitekata i jedan od najznačajnijih autora suvremenih djela moderne arhitekture. Od 2016. godine Foster je i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Gradonačelnik Harkiva Ihor Terekov sastao se u ponedjeljak, 18. travnja, s Fosterom kako bi razgovarao o njegovoj viziji sanacije Harkiva, grada koji je sada gotovo potpuno neprepoznatljiv, nakon dva mjeseca brutalnog granatiranja.

Na sastanku je Terekov iznio svoju viziju preporođenog grada definiranog novom high-tech arhitekturom prema Fosterovom generalnom urbanističkom planu u svrhu pružanja okvira za stvaranje Harkova kao grada budućnosti.

Na sastanku su im se pridružili visoki ukrajinski gospodarski dužnosnici Igor Abramovič i Olga Demjanenko, akademici Ian Goldin sa Sveučilišta Oxford i profesor s Harvarda Ed Glaeser te suvoditelji odjela za dizajn, arhitekturu i tehnologiju Zaklade Norman Foster, Diego Lopez i Alberto Cendoya.

Foster je pripremio kratak manifest za taj sastanak, koji se dijelom bavi potrebom da ukrajinski arhitekti i tvrtke igraju središnju ulogu u obnovi, uz navođenje njezinog općeg smjera.

Manifest je nazvan Harkivski manifest i glasi ovako:

HARKIVSKI MANIFEST

Obvezujem se okupiti najbolje umove s najboljim planerskim, arhitektonskim, dizajnerskim i inženjerskim vještinama na svijetu koji će podržati ponovno rođenje grada Harkiva. U duhu kombiniranja planetarne svijesti s lokalnim djelovanjem, nastojao bih okupiti vrhunske ukrajinske talente sa svjetskom stručnošću i savjetima.

Prvi korak bi bio glavni plan grada povezan s regijom, s ambicijom da se kombinira najomiljenije i najcjenjenije nasljeđe iz prošlosti s najpoželjnijim i najzelenijim elementima infrastrukture i zgrada — drugim riječima da se sad stvori grad budućnosti i planirat njegov život desetljećima unaprijed.

Na vrhuncu pandemije, London je ažurirao generalni urbanistički plan, čiji korjeni leže u planu naručen u najmračnijim danima Drugog svjetskog rata. Geralni urbanistički plan je čin povjerenja u budućnost za generacije koje tek dolaze.

Izvor: Architect News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti