HBO hakeru koji im je provalio u sustav ponudio nagodbu?

Iz jedne od najvećih svjetskih kompanija u filmskoj industriji konstantno “cure” podaci, a šteta se pokušava sanirati

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 11.08.2017. / 09:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada je prije desetak dana u javnost dospjela informacija kako je nepoznati haker ili više njih provalilo u sustav HBO-a ukravši navodno više od 1,5 terabajta podataka, odmah je postalo jasno kako se radi o jednoj od najvećih akcija hakiranja u posljednje vrijeme. I mnogi su odmah cijelu priču urporedili sa slučajem od prije tri godine, kada je iz Sonyja također hakerskim napadima ukraden ekskluzivni materijal; filmovi, TV-serije i ostali multimedijski sadržaji… Naravno, postoji razlika jer su iz Sonyja hakeri ukrali “samo” 50 GB podataka, a HBO je navodno ostao bez čak 1,5 TB.

Ovih dana haker koji navodno stoji iza računalne provale u sustav HBO-a jer je objavio kako ima poruku elektroničke pošte u kojoj mu odgovorni u HBO-u nude 250 tisuća američkih dolara kao dio njihovog bounty bug-programa.

“Bounty bug” inače je metoda kojom korporacije nagrađuju takozvane etičke hakere koji otkrivaju sigurnosne propuste u njihovim računalnim sustavima. Ovdje to, dakako, nije slučaj jer se radi o klasičnoj krađi podataka, pa mnogi smatraju kako ovim potezom HBO samo kupuje vrijeme kako bi koliko god je to moguće uspio sanirati štetu.

Uostalom, ako se špekulira da je navedeni haker tražio iznos ekvivalentan svojoj zaradi, a navodno ona iznosi od 12 do 15 milijuna dolara godišnje, onda je jasno da je ovih 250 tisuća dolara zapravo obični sitniš koji nikako neće zadovoljiti njegove apetite.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti