HBO-u ukradeno 1,5 terabajta podataka!

HBO ima veliki problem – hakeri su im provalili u sustav i ukrali pojedine serije, filmove i drugi sadržaj.

Ivana Domitrović | 01.08.2017. / 17:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Direktor jednog od najgledanijih svjetskih TV-programa HBO-a Richard Plepler u mailu koji je poslao zaposlenicima napisao je da su tijekom hakiranja u sustav tvrtke ukradeni ''vlasnički podaci''. Upitan za komentar, glasnogovornik kompanije nije otkrio o kojim se točno epizodama serija, filmovima i drugom videosadržaju radi.

Prema nekim navodima, radi se o 1,5 terabajta podataka. Stručnjak sz cyber-sigurnost Alan W. Silberberg nazvao je ovaj napad velikim. ''Teško je vjerovati da govorimo o samo jednoj ili dvije ili tri TV- serije ili emisije. 1,5 terabajta bilo bi jednako 2.000 CD-ROM-ova, otprilike kao 500 filmova, tako da je to golema količina podataka. Možemo to usporediti s hakiranjem Sonyja 2014. godine, što je uzrokovalo mnogo problema, a bilo je ukradeno oko 50 gigabajta. A terabajt je mnogo veći od gigabajta. Hoće li odgovorni za hakiranje objaviti ukradene podatke ili će pregovarati da ih vrate, tko zna?'' kaže Silberberg.

Dodaje da još nije jasan motiv hakiranja. ''Motivi bi mogli biti politički, novac, uništavanje nečije reputacije. Ponekad je to samo radi doživljaja. To je velika operacija i donekle sofisticiran napor. Pretpostavljam da bi sada mogli tražiti novac, iznuditi nešto ili se možda to događa zbog udruživanja. Moguće je da je ovo povezano s udruživanjem Time Warnera i AT&T'', dodaje Silberberg.

Savjetuje da, sve dok nema savršenog rješenja kojim bi se spriječila hakiranja, postoje brojni koraci koje televizijske mreže i servisi mogu poduzeti da bi zaštitili svoje podatke.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti