Hitna intervencija američkih vlasti: Pokušavaju spriječiti novu veliku financijsku krizu

Američke vlasti hitno su intervenirale u nedjelju kako bi zaštitile financijski sektor nakon propasti Silicon Valley Banka (SVB), koja je posebno zabrinula male i inovativne tehnološke kompanije.

Hina | 13.03.2023. / 11:44

Silicon Valley Bank (Foto: Afp)

Nakon dramatičnog vikenda regulatori su klijentima propalog SVB-a poručili da će od ponedjeljka moći podići pologe i zatvorili su Signature Bank, koja se proteklih dana također našla pod pritiskom, a središnja banka olakšala je ostalim zajmodavcima pristup financiranju.

I u SVB-u i u Signatureu većina klijenata bila je iz tehnološkog sektora.

Silicon Valley Bank Najveći pad jedne banke od financijske krize 2008.: Brojni startupovi već su u panici, a posljedice se osjećaju diljem svijeta

Silicon Valley Bank specijalizirao se za kreditiranje startupova i servisirao je gotovo polovinu kompanija u tehnološkom i sektoru zdravstvene skrbi koje su imale financijsku podršku američkih fondova i uvrstile su dionice u burzovnu kotaciju u 2022., napominje BBC.

Banka je osnovana 1983. u Kaliforniji, a našla se pod pritiskom budući da su podignute kamatne stope njezinim klijentima otežale pribavljanje novca prodajom dionica i ponudama privatnim ulagačima. Zato su startupovi počeli povlačiti depozite, a trend je prošli tjedan naglo ubrzao.

Propast SVB-a potaknula je bojazni da je pod znakom pitanja isplata plaća u malim i srednjim poduzećima, budući da je osigurana isplata pologa samo do 250 tisuća dolara.

Na kraju prošle godine jamstva nisu pokrivala otprilike 89 posto SVB-ovih depozita od 175 milijardi dolara, prema podacima agencije za osiguranje depozita (FDIC).

Ministrica financija Janet Yellen, predsjednik Feda Jerome Powell i predsjednik FDIC-a Martin Gruenberg nastojali su stišati bojazni, poručivši da će polozi biti isplaćeni svima, uključujući i one koje koji premašuju propisani plafon, prema zajedničkoj izjavi objavljenoj u nedjelju navečer.

Intervencija Bidenove administracije jasno pokazuje posljedice podizanja kamatnih stopa u SAD-u i drugim velikim gospodarstvima kako bi se suzbila inflacija, napominje Reuters.

Internetska prijevara, ilustracija Kliknuo na lažnu poveznicu za ažuriranje internet bankarstva i ostao bez više od milijun kuna

SVB je imao podružnicu i u Britaniji i britanska vlada i središnja banka hitno su se sastale tijekom vikenda kako bi spriječile njezinu propast.

U ponedjeljak ujutro britanska komercijalna banka HSBC objavila je da kupuje Silicon Valley Bank UK za jednu funtu. Rečeno je da je podružnica na dan 10. ožujka imala oko 5,5 milijardi funti zajmova i oko 6,7 milijardi funti depozita. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti