Hladan tuš za europske korisnike Applea: Ništa od Apple Intelligencea za vas!

Apple je pod posebnim povećalom Europske komisije, a zbog brojnih istraga odlučili su da neće lansirati Apple Intelligence u Europi.

Martina Čizmić | 24.06.2024. / 15:00

Apple (Foto: Afp)

 Apple je na svom WWMD događanju predstavio "Apple Intellignece" odnosno svoju viziju korištenja umjetne inteligencije u svojim proizvodima. Ono što su pokazali oduševilo je mnoge, a korisnici su s nestrpljenjem pratili objave o tome kad bi se pojedine mogućnosti mogle pojaviti na njihovim uređajima.

Čak je i šef Applea, Tim Cook, istaknuo kako će korištenje AI-a na pametnim uređajima olakšati njihovo korištenje i zapravo, smanjiti vrijeme koje provodimo pred ekranima. No, onda je stigao hladan tuš iz Applea. Barem za korisnike u Europi.

Tim Cook Šef Applea uvjeren: AI će omogućiti da svoje telefone koristimo - manje

U izjavi za Bloomberg potvrdili su kako bi korisnici u Europi mogli ostati bez novih AI značajki, kao što je Apple Intelligence, zbog strogog Zakona o digitalnim tržištima (DMA).

Tako će korisnici u Europi ostati uskraćene za značajke kao što je iPhone Mirroring i SharePlay Screen Sharing.

Iz Applea ističu kako bi ih europski zakon "mogao natjerati da ugroze integritet njihovih proizvoda na načine koji ugrožavaju privatnost korisnika i sigurnost podataka".

Predani smo suradnji s Europskom komisijom (EK) u pokušaju pronalaženja rješenja koje bi nam omogućilo isporuku ovih značajki našim korisnicima u EU bez ugrožavanja njihove sigurnosti, stoji u njihovoj izjavi.

Apple Želi ih skupiti sve: Apple u pregovorima s još nekoliko tvrtki o AI opcijama

Pod istragom zbog App Storea

Zanimljivo da je ova vijest došla nakon što je u ponedjeljak ujutro Europska komisija objavila kako otvara novu istragu protiv Applea te da je istraga otvorena u ožujku, utvrdila kako Apple krši pravila Zakona o digitalnim tržištima jer ne dopušta kupcima App Storea usmjeravanje na alternativne ponude.

 

 

Appleov novi slogan trebao bi biti “djeluj drugačije”. Danas poduzimamo daljnje korake kako bismo osigurali da Apple poštuje DMA pravila. Imamo razloga vjerovati da pravila AppStorea koja ne dopuštaju programerima aplikacija da slobodno komuniciraju s vlastitim korisnicima krše DMA. Također otvaramo novi slučaj u vezi s Appleovim novim poslovnim uvjetima za iOS. Ne dovodeći u pitanje Appleovo pravo na obranu, odlučni smo upotrijebiti jasan i učinkovit DMA alat kako bismo konačno otvorili stvarne prilike za inovatore i potrošače, istaknuo je Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište

Podsjetimo, prema DMA, tehnološkim tvrtkama nije dopušteno blokirati druge tvrtke da korisnike informiraju o jeftinijim opcijama ili pretplatama izvan originalne trgovine aplikacijama.

Preliminarni nalazi istrage utvrdili su da je Apple prekršio DMA jer u App Storeu "sprječava programere aplikacija da slobodno usmjeravaju potrošače na alternativne ponude i sadržaj".

Velike internetske platforme, ilustracija Velike IT tvrtke na udaru EU: Spremaju se optužbe protiv dve tvrtke, a kazne bi mogle biti paprene

Komisija navodi kako Apple dopušta programerima postavljanje poveznica koje korisnike šalju na web stranice na kojima mogu kupiti sadržaj ili pretplatu, ali je taj proces podložan ograničenjima koje je Apple nametnuo.

Također, Komisiji smetaju naknade koje Apple naplaćuje programerima jer smatraju da one nadmašuju ono što je "strogo nužno" iako iz Komisije nisu pojasnili što bi to točno značilo.

Nove istrage na vidiku?

Umjetna inteligencija iPhone više neće biti isti: Pojam “AI” dobiva potpuno novo značenje

Komisija je također izrazila zabrinutost zbog nekih novih Appleovih praksi, a koje se odnose na njihovu trgovinu aplikacijama. Naime, ispitat će je li u skladu Appleova praksa da i dalje naplaćuje "naknadu za temeljnu tehnologiju" po instaliranoj aplikaciji, čak i ako je ta aplikacija preuzeta izvan App Storea. Također, proučit će jesu li načini na koje Apple omogućuje preuzimanje aplikacija iz alternativnih trgovina aplikacija u skladu s DMA.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti