Hoće li i druge društvene mreže krenuti ovim putem? Elon Musk počeo s naplatom platforme X

U jednom nedavnom intervjuu Elon Musk spomenuo je kako će platforma X početi s naplatom korištenja kako bi se smanjio broj botova i spam računa.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.10.2023. / 11:30

Elon Musk (Foto: Afp)

Elon Musk nedavno je najavio kako bi njegova društvena mreža, bivši Twitter, odnosno sadašnja platforma X, mogla početi naplaćivati pretplatu svim korisnicima. Kao razlog tada je naveo botove, odnosno lažne profile kojima želi stati na kraj upravo naplatom korištenja svoje društvene mreže.

Tada nije spominjao previše detalja o tome kada misli uvesti naplatu korištenja, kao i kolika bi trebala iznositi cijena. Također, nije spominjao ni neka predviđanja kako bi se uvođenje naplate odrazilo na broj korisnika jer je jasno da bi mnogi korisnici, u slučaju da moraju nešto platiti na platformi X, odmah zatvorili svoje račune i okrenuli se drugim, besplatnim mrežama.

Svoj plan Musk je sada počeo provoditi u naum, i to na početku prilično oprezno, odnosno samo u dvije države - Filipinima i Novom Zelandu. Tijekom testnog razdoblja svi novi korisnici koji žele objavljivati sadržaj na toj mreži, lajkati druge objave i odgovarati na njih, morat će platiti godišnju pretplatu u iznosu od - jednog dolara. Oni koji ne žele plaćati pretplatu i dalje će moći otvarati profile te pratiti ljude, čitati njihove objave i gledati videozapise, no neće moći biti aktivni, odnosno neće moći objavljivati vlastiti sadržaj i reagirati na druge tvitove (odnosno X-ove).

Uvođenjem naplate ta društvena mreža želi "smanjiti spam, manipulacije na platformi i aktivnosti botova", objavljeno je iz X-a.

Cifra od jednog dolara godišnje nije velika i bit će zanimljivo vidjeti koliko će se novih korisnika odlučiti na plaćanje tog jednog dolara, a koliko će njih samo otvoriti račune i biti pasivni promatrači aktivnosti na toj mreži, bez mogućnosti vlastitih objava.

Uvođenje naplate od jednog dolara godišnje na dva tržišta vjerojatno je prvi korak Muskova plana u kojem želi proširiti naplatu na sve korisnike te se ne bi trebali čuditi ako kroz koji mjesec svim korisnicima stigne obavijest o naplati korištenja mreže.

Podsjetimo, Musk je ranije već predstavio pretplatničku verziju svoje mreže nazvanu X Premium. Cijena mjesečne pretplate iznosi 8 dolara u SAD-u, a plaćanje pretplate korisnicima daje neke mogućnosti i opcije koje nisu dostupne ostalima, poput dužih tvitova, bolje vidljivosti na platformi itd. Sličnu pretplatu uvele su i neke druge platforme, a sve se više šuška o tome kako i Meta priprema pretplatu za Facebook, Instagram i WhatsApp. Njihovo bi korištenje i dalje ostalo besplatno, no za verziju ovih platformi bez reklama i s nekim dodatnim opcijama, trebalo bi platiti pretplatu. Također, ne treba isključiti mogućnost da bi jednom u budućnosti i Meta i druge platforme mogle krenuti istim putem kao i X i uvesti obvezu godišnjeg plaćanja za aktivno korištenje svojih platformi za neki simboličan iznos.

Iznenađenje Društvene mreže testiraju uvođenje pretplate: Evo što bi ostalo besplatno, a što bi se plaćalo

Dok se na prvi pogled čini da bi uvođenje pretplate moglo pozitivno djelovati na prihode X-a, na BBC-u kažu kako bi zbog uvođenja plaćanja mnogi mogli odustati od korištenja platforme, a smanjenje broja korisnika sigurno bi utjecalo i na pad zainteresiranosti oglašivača, s čime tvrtka, tj. društvena mreža već ima velikih problema.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti