Hoće li TikTok biti zabranjen u SAD-u i kad? Nitko zapravo ne zna

Neću produljiti nikakve rokove. Ne, rok je 15. rujna. Nema produljena rokova za TikTok, rekao je Trump. No, je li baš tako?

Martina Čizmić | 13.09.2020. / 12:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Izjava Donalda Trumpa o tome da će zabraniti popularnu aplikaciju TikTok u SAD-u, ako tvrtka vlasnik te aplikacije, ByteDance, svoju američku podružnicu ne proda nekoj drugoj tvrtki, uzbunila je milijune korisnika te aplikacije u SAD-u, ali i zbunila brojne pravnike i analitičare.

Slika nije dostupna Trump potpisao uredbu kojom se Amerikancima zabranjuju transakcije s ByteDanceom, ali ne odmah

Slika nije dostupna Trump najavio zabranu TikToka u SAD-u u trenutku kad Microsoft pregovara o njegovoj kupovini

Naime, nije baš jasno ima li predsjednik ovlasti zabraniti aplikaciju i kako bi se to provodilo. Osim toga, Trump je prvo najavio da će rok za prodaju TikToka biti 15. rujna (što je u utorak). Kad su ga prošlog tjedna novinari pitali hoće li produljiti rok za prodaju, Trump je bio odlučan.

Neću produljiti nikakve rokove. Ne, rok je 15. rujna. Nema produljena rokova za TikTok, rekao je tad novinarima Trump.

Međutim, problem je što rok za prodaju TikToka nije 15. rujna i to bi Trump trebao znati jer je upravo on potpisao izvršnu odredbu u kojoj je točno naveden rok.

Da, 15. se rujna spominjao prilikom prvih najava blokade. Ali točan rok ovisi o potpisanoj izvršnoj odredbi, a ona je potpisana 6. kolovoza s rokom od 45 dana, što iznosi 20., a ne 15 rujna.

No, Trump je nakon toga potpisao još jednu izvršnu odredbu koja ByteDanceu daje rok od 90 dana za prodaju američke podružnice TikToka, odnosno oko sredine studenog.

Slika nije dostupna Trump naredio: TikTok ima 90 dana da proda svoju američku podružnicu

Problem je što se početkom studenog (točnije 3. studenog) u SAD-u održavaju predsjednički izbori. Ako ekipa u ByteDanceu bude odugovlačila s prodajom (što mogu jer je Kina uvela nova pravila za "prijenos tehnologije") i nastavila s pravnom borbom (jer su podigli nekoliko tužbi protiv američke administracije zbog najavljene blokade aplikacije), moglo bi se dogoditi da od cijele ove priče na kraju ne bude - ništa.

Slika nije dostupna ByteDance kreće u pravnu bitku: Podnose tužbu protiv Trumpovih odredbi o zabrani TikToka

Odnosno da nakon puno živciranja i nesigurnosti, TikTok nastavi s funkcioniranjem u SAD-u pod svojim kineskim vlasnikom. S druge strane, mogu i prodati američku podružnicu nekoj od zainteresiranih tvrtki (Microsoft i Walmart najčešće se spominju kao potencijalni kupci) i riješiti se te muke.

U svakom slučaju, trenutno je sigurno samo da se 15. rujna neće dogoditi - ništa. Korisnici će i dalje u SAD-u moći koristiti TikTok, ma što Trump pričao i mislio. Bar dok ne potpiše novu izvršnu odredbu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti