Hoće li zbog nestašice čipova doći do poskupljenja pametnih telefona?

Iz Xiaomija su najavili kako postoji mogućnost povećanja cijena njihovih telefona - iako nije donesena konačna odluka, predsjednik kompanije rekao je kako ponekad moraju dio povećanja troškova prenijeti na korisnike.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.03.2021. / 09:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Više je faktora poput pandemije koronavirusa, sankcija protiv kineskih tehnoloških kompanija te krive procjene potražnje utjecalo na velike probleme s nedostatkom čipova na tržištu. Taj se nedostatak najviše osjeća na tržištu automobila pa su neke kompanije morale privremeno prestati s proizvodnjom određenih modela u nekim tvornicama, no manjak čipova osjeća se i na drugim tržištima, uključujući i na tržište pametnih telefona. Tako su nedavno iz Reutersa objavili kako jedan od najpoznatijih proizvođača mobilnih čipova, Qualcomm, ima problema s isporukama dogovorenih narudžbi velikim proizvođačima pametnih telefona.

Slika nije dostupna Poco predstavio “najvažniji uređaj brenda”, smartphone F3

Među njima je i kineski Xiaomi, koji je u posljednjem kvartalu prošle godine zauzeo treće mjesto na tržištu pametnih telefona iza Applea i Samsunga. Jedna od potencijalnih posljedica nedostatka čipova mogla bi biti i - poskupljenje cijena njihovih telefona. O toj mogućnost tijekom objave poslovnih rezultata za posljednji kvartal govorio je predsjednik kompanije Wang Xiang.

Slika nije dostupna Xiaomi predstavio top-model Mi 11 u Hrvatskoj

Naglasio je kako će nastaviti s “optimiziranjem troškova hardverskih uređaja” te da će sve napraviti kako bi korisnicima ponudili najbolju moguću cijenu, no ponekad moraju “prenijeti dio povećanja troškova na korisnike”. S obzirom na to da vlada globalna nestašica čipova, raste cijena proizvodnje pametnih telefona, komentirali su na stranici Android Authoritiy. Ako se kriza nastavi i dalje, a cijene proizvodnje nastave rasti, pitanje je hoće li se to odraziti i na cijene ne samo Xiaomijevih telefona, već i telefona drugih mobilnih kompanija.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti