Hoćemo li u budućnosti mamurluk liječiti samo jednom injekcijom? Znanstvenici misle da su pronašli način za lakši oporavak

Znanstvenici se nadaju da ovo pomoći u liječenju pacijenata koji završe u bolnici zbog akutnog trovanja alkoholom.

Hina | 09.03.2023. / 14:48

Ovisnost o alkoholu, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Američki znanstvenici istražuju bi li se uz pomoć "injekcije za otrežnjenje" moglo pomoći alkoholiziranim pacijentima da se oporave od negativnih posljedica mamurluka.

Istraživači sa Sveučilišta Southwestern u Teksasu laboratorijskim su miševima ubrizgali "preveliku" dozu etanola, što je ekvivalent prekomjernoj konzumaciji alkohola kod ljudi.

Potom su, u sklopu istraživanja 'alkoholiziranim' životinjama ubrizgali hormon FGF21 (faktor rasta fibroblasta 21), koji se nalazi u jetri.

Alkoholna pića, ilustracija Znanstvenici otkrili neobičnu vezu između čašice više i ovisnosti o internetu, videoigrama ili društvenim mrežama

Kemikalija je poslala signal mozgu da se treba zaštititi od štetnog učinka alkohola.

Otkrili su da je miševima s nižom prirodnom razinom hormona trebalo više vremena za oporavak u odnosu na ostale.

Pokazalo se da velike doze FGF21 "znatno ubrzavaju" proces otrežnjenja jer stimuliraju moždane stanice povezane s uzbuđenjem - čak i kada se razina etanola u njihovu tijelu nije promijenila.

Poznato je da FGF21 štiti od negativnih učinaka alkohola tako što ga brže razgrađuje i stimulira moždane stanice.

Ovisnost o alkoholu, ilustracija Znanstvenici su potencijalni lijek za alkoholizam pronašli na prilično neobičnom mjestu

Miševi su testirani na refleks uspravljanja i ravnotežu nakon izlaganja etanolu.

Voditelj studije dr. Steven Kliewe s teksaškog sveučilišta kazao je kako se nada da će FGF21 biti koristan u liječenju pacijenata koji stignu u bolnicu zbog akutnog trovanja alkoholom.

Povećana budnost pacijenta uvelike bi nam koristila u ovakvim situacijama, najprije zato što bismo izbjegli potrebu za intubiranjem, a treba podsjetiti da se pacijenti bez svijesti mogu ugušiti u vlastitoj bljuvotini, ali i da bismo ubrzali proces procjene i liječenja ostalih ozljeda koje nerijetko nastanu istodobno, rekao je.

Otkrili smo da jetra nije uključena samo u razgradnju alkohola. Ona šalje hormonski signal mozgu da se zaštiti od štetnih učinaka trovanja, uključujući gubitak svijesti i koordinacije, pojasnio je.

Slika nije dostupna U prodaju puštena pilula protiv mamurluka, proizvođač tvrdi da djeluje, no je li to doista tako?

Rezultati studije objavljeni su u stručnome časopisu Cell Metabolism.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti