Znanstvenici otkrili neobičnu vezu između čašice više i ovisnosti o internetu, videoigrama ili društvenim mrežama

Alkohol i genetika ipak igraju bitnu ulogu u stvaranju ovisnosti, a kakvu otkriva najnovija studija mađarskih znanstvenika.

Branimir Vorša | 19.01.2023. / 08:00

Alkoholna pića, ilustracija
Alkoholna pića, ilustracija (Foto: Getty Images)

Novo znanstveno istraživanje pokazalo je da oni koji uživaju u alkoholu više od jednom tjedno, imaju veću vjerojatnost za razvijanje ovisničke osobnosti. Drugim riječima, takvim osobama, prema studiji, lakše je postati ovisnim o primjerice internetu, računalnim igrama ili tjelovježbi, nego onima koji ne konzumiraju alkohol na tako redovitoj bazi.

Znanstvenici sa Sveučilišta Semmelweis u Mađarskoj identificirali su nekoliko gena, od kojih svaki pokreće višestruko ovisničko ponašanje, uključujući i korištenje droga. Otkrića mađarskih znanstvenika, ne samo da sugeriraju da su različite ovisnosti povezane, već i da su neki od nas genetski podložniji ovisnostima.

Tužno dijete Zabava koja je postala ovisnost: Očajni roditelji podigli su tužbu jer su djeca prestala jesti, spavati i tuširati se

Snažan genetski utjecaj na ovisnosti

Ovisnosti o alkoholu, drogama i kockanju s genetikom dosad su povezivala mnoga znanstvena istraživanja te su nastojala identificirati varijante odgovorne za tu osjetljivost. Međutim, autori nove studije kažu da su te varijante povezane svaka s jednom specifičnom vrstom ovisnosti.

Prethodno je dokazano da postoji snažan genetski utjecaj u slučaju različitih ovisnosti. Nasljednost, koja je mjera genetskog doprinosa nekoj osobini, procjenjuje se na između 50 i 70 posto za ovisnosti, a ostalo su utjecaji iz okoline. Međutim, specifične genetske varijante i njihove neurobiološke uloge u ovisnosti nisu toliko poznate, ističe dr. Csaba Barta, jedan od autora nove studije objavljne u znanstvenom časopisu Journal of Personalized Medicine. Ta studija zapravo jee istražila genetske povezanosti s velikim izborom ovisnosti o supstancama i drugim ovisnostima.

Mladi surfaju po mobitelima, ilustracija Opširna studija na tinejdžerima otkrila s čime je povezana njihova ovisnost o društvenim mrežama

Studija i njezini rezultati

Znanstvenici su za potrebe studije angažirali više od 3000 odraslih osoba iz srednjih škola, fakulteta i sveučilišta u Mađarskoj, od kojih su uzeli uzorak DNK i koji su ispunili upitnik. U tom upitniku bila su im postavljena i pitanja o razini osobne konzumacije alkohola, navikama pušenja te drogama. BIla su tu i pitanja o uključenosti u druge potencijalno ovisničke aktivnosti koje nemaju veze s drogama ili alkoholom, poput kockanja, gaminga, korištenja društvenih medija, tjelovježbe, prehrane i čupanja kose.

Prikupljeni podaci već su bili korišteni u drugim objavljenim studijama koje su pokazale povezanost između ovisnosti, ali ih nisu povezale s određenim genima. Podaci su pokazali i da je doživotno korištenje različitih vrsta droga češće kod muškaraca, ali da su žene bile sklonije korištenju sedativa. Muškarci su također bili podložniji ovisnosti o kockanju, dok su žene bile više pogođene poremećajima prehrane i pretjeranim korištenjem društvenih mreža, pokazala je nova studija.

Mađarski znanstvenici su analizirali podatke kako bi vidjeli postoji li ikakva poveznica između ovisnosti istaknutih u upitnicima i 32 specifične varijante u DNK-u sudionika studije.

Ovisnost o alkoholu, ilustracija Znanstvenici su potencijalni lijek za alkoholizam pronašli na prilično neobičnom mjestu

Pronašli smo 29 nominalno značajnih povezanosti u trenutnoj studiji, a devet od njih ostalo je značajno nakon statističke korekcije za višestruko testiranje, rekao je dr. Barta.

Uočeno je da neke od tih varijanti predisponiraju nositelja za višestruke ovisnosti, kako one vezane uz supstance tako i one koje nisu vezane za njih.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti