Znanstvenici su potencijalni lijek za alkoholizam pronašli na prilično neobičnom mjestu

Zanimljivo je da znanstvenici koji su sudjelovali u studiji zapravo ne znaju kako ovaj halucinogen utječe na smanjenje želje za alkoholom.

Martina Čizmić | 25.08.2022. / 11:26

Ovisnost o alkoholu, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Ovisnost o alkoholu je bolest koju nije lako izliječiti. Potrebna je podrška obitelji i prijatelja, ali često i pomoć liječnika. No, čini se kako bi pomoć mogla doći i iz pomalo neobičnog izvora.

Klinička studija objavljena u časopisu Jama Psychiatry, otkrila je kako bi u liječenju alkoholizma mogla pomoći halucinogena supstanca psilocibin, koja se inače može pronaći u "čarobnim gljivama".

Mamurluk U prodaju puštena pilula protiv mamurluka, proizvođač tvrdi da djeluje, no je li to doista tako?

Kako su naveli znanstvenici, tijekom kliničke studije, ovisnici o alkoholu primali su dvije doze ili psilocibina ili placeba te su razgovarali sa psihoterapeutom. Znanstvenici su zabilježili smanjenje konzumacije alkohola u obje grupe tijekom trajanja studije, ali su rezultati u grupi koja je primala halucinogen bili puno bolji.

Stopa konzumacije alkohola u grupi koja je primala psilocibin pala je za gotovo 83 posto, dok je u placebo grupi taj postotak bio oko 51 posto.

Osam mjeseci nakon što su primili prvu dozu, 48 posto ispitanika koji su primili psilocibin u potpunosti je prestalo piti, dok je taj postotak u placebo grupi iznosio 24 posto.

Slika nije dostupna Istraživanje otkrilo koliko šetno može biti i samo jedno piće dnevno

Dr. Michael Bogenschutz, voditelj studije i direktor NYU Langone centra za psihodeličnu medicinu istaknuo je na konferenciji za novinare kako su terapeutski učinci psilocibina u kombinaciji s psihoterapijom trajali znatno dulje no što je to bio slučaj s drugim lijekovima koji se koriste za liječenje ovisnosti o alkoholu.

Nevjerojatno je da je taj učinak trajao još mjesecima nakon tretmana. Ako se ovi učinci pokažu postojanima i u budućim testiranjima, psilocibin bi mogao biti ključan u liječenju ovisnosti o alkoholu, dodao je dr. Bogenschutz.

Napomenuo je da tijekom studije nisu zabilježili nikakve značajnije probleme kod osoba koje su uzimale psilocibin. No, istaknuo je i kako su posljedice uzimanja povišenje krvnog tlaka i broja otkucaja srca te psihološki učinci koji mogu onesposobiti funkcioniranje osobe, pa bi ovaj halucinogen trebalo uzimati pod strogim nadzorom.

Zanimljivo je da znanstvenici koji su sudjelovali u studiji zapravo ne znaju kako halucinogeni utječu na smanjenje želje za alkoholom.

Dr. Bogenschutz je pojasnio da se, baš kao i LSD, psilocibin povezuje receptorima u mozgu nazvanima serotonin 2A. Smatra se da aktivacijom tih receptora, psihodelične supstance potiču stvaranje veza u mozgu, što omogućuje slanje signala većom brzinom no što je to uobičajeno.

Slika nije dostupna Što je štetnije, marihuana ili alkohol?

Psilocibin bi mogao resetirati moždane veze kako bi se stvorile nove mogućnosti za učenje koje prije nisu bile dostupne, pokušao je pojasniti dr. Charles Marmar predsjednik Odsjeka za psihijatriju na NYU Lagone Health. To bi, dodaje, moglo poboljšati proces učenja koji se postiže psihoterapijom.

No, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti razumio mehanizam pomoću kojeg psilocibin rješava ovisnost o alkoholu.

U planu je pokretanje veće kliničke studije sljedeće godine, koja bi trajala nekoliko godina i bila usklađena s odrednicama američke Administracije za hranu i lijekove koja će potom odrediti smije li se ova supstanca koristiti u široj primjeni.

Izvor: NYU Lagone Health

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti