Honda najavila masivna ulaganja u elektrifikaciju

Do kraja ovog desetljeća japanska automobilska kompanija namjerava uložiti 65 milijardi dolara u elektrifikaciju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.05.2024. / 14:36

Hondina serija 0
Honda Saloon (Foto: Afp)

Elektrifikacija ne ide u onom smjeru u kojem su tradicionalni proizvođači automobila zamislili. Velike investicije u ovu tehnologiju za sada nisu rezultirale potražnjom i prodajom kakva se ranije očekivala. Razlozi za to su različiti, a jasno je kako je budućnost prilično izazovna, pogotovo pod pritiskom jeftinije kineske konkurencije. Dio automobilskih kompanija zato ponovno mijenja strategiju i usporava s elektrifikacijom, dok fokus na tržištu vozila s električnim motorima stavljaju na jeftinije automobile, kako bi privukli što više kupaca.

Makoto Uchida, Nissan i Toshihiro Mibe, Honda Japanski proizvođači automobila razmatraju partnerstvo na području električnih automobila i umjetne inteligencije

No ako je struja zaista budućnost, što većina stručnjaka na ovom tržištu tvrdi, kompanije moraju nastaviti s investicijama, odnosno istraživanjem i razvojem na ovom tržištu. Honda je tako ovaj tjedan najavila ubrzavanje elektrifikacije i tranzicije na električne automobile te do 2030. godine u nove modele s električnim modelima namjeravaju uložiti 65 milijardi dolara.

Njihova taktika uključuje sedam električnih modela koji će biti namijenjeni za globalno tržište, uključujući kompaktne, ali i veće automobile. Također, imaju posebnu strategiju za kinesko tržište na kojem do 2027. žele plasirati deset novih električnih modela, a do 2035. na tom tržištu žele prodavati isključivo vozila s električnim motorima. S obzirom na to da je konkurencija na tom tržištu jako velika te su dostupna vozila jeftinija od 10 tisuća dolara, Hondini planovi se čine prilično ambicioznima.

Iz japanske tvrtke nadaju se kako će najavljene investicije omogućiti smanjenje troškova pri proizvodnji, a posebno se namjeravaju fokusirati na manje električne automobile te motore. Kako bi ostvarili te ambiciozne planove, Honda pokušava uspostaviti snažan opskrbni lanac koji uključuje i partnerstva za litij-ionske baterije kao i vlastitu proizvodnju baterija. Pokušat će osigurati materijale za baterije u Kanadi, kako bi smanjili ovisnost o vanjskim dobavljačima, ali i kako bi smanjili troškove baterija i osigurali stalnu opskrbu svoje flote e-vozila.

Honda E Nije bilo potražnje: Honda prekida prodaju električnog modela E u Europi

Glavnu ulogu u strategiji elektrifikacije trebala bi imati nova serije Honda 0, pogotovo koncept Saloon koji je predstavljen početkom ove godine na sajmu potrošačke elektronike CES te bi to trebao biti Hondin flagship model. Njegovo lansiranje na tržištu Sjeverne Amerike očekuje se tijekom 2026. godine.

Što se dugoročnih planova tiče, u japanskoj kompaniji žele do 2040. godine prodavati isključivo električna vozila i vozila s gorivim ćelijama, a nadaju se kako će do 2030. godine udio tih vozila u prodaji iznositi 40 posto.

Izvor: Arena EV

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti