Nije bilo potražnje: Honda prekida prodaju električnog modela E u Europi

Honda nije imala velika očekivanja od ovog automobila, no potražnja je bila iznenađujuće mala.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.12.2023. / 15:48

Honda E (Foto: Afp)

Honda je koncept električnog modela E prikazala još 2017., dok je proizvodna verzija predstavljena dvije godine poslije. Automobil je predstavljen u vrijeme kada se sve više počelo pričati o elektrifikaciji, a pažnju je privukao svojim simpatičnim retro dizajnom. Prodaja Honde E počela je 2020. godine, a na europskom tržištu Honda nije imala velika očekivanja te su ciljali na oko 10 tisuća komada godišnje.

Nova, električna Acura NSX? FOTO Honda se sprema predstaviti novi električni automobil jedinstvenog dizajna

No ne samo da nisu uspjeli ostvariti te brojke tijekom jedne godine, već se čini kako se ukupna dosadašnja prodaja tih vozila nije približila 10 tisuća komada. Za 2023. godinu još nema podataka, no na temelju prodaje iz 2021. i 2022. godine jasno je kako u japanskoj kompaniji nisu imali razloga za optimizam oko potražnje za ovim automobilom.

Tijekom 2021. prodano je nešto manje od 3500 vozila, dok je godinu kasnije prodano još manje, tek 2110 vozila. S obzirom na to da su prodajne brojke iznimno loše iz Honde su se odlučili na logičan potez - najavili su povlačenje modela E s europskog tržišta. Kao razloge slabe potražnje za električnom Hondom na Electreku su spomenuli kombinaciju cijene i malog dosega. Kada je 2019. predstavljen, osnovni model ovog automobila trebao je stajati nešto manje od 30 tisuća eura. No cijena je prvo porasla na skoro 34 tisuća eura, da bi na kraju japanska kompanija izbacila iz ponude osnovni model i u prodaji zadržala verziju cijene 40 tisuća eura.

Slika nije dostupna Sony objavio teaser video: Pogledajte što pripremaju u suradnji s Hondom

Iako niti to nije preskupo za jedan električni automobil, palac dolje za mnoge koji su razmišljali o kupovini ovog vozila bila je 37,5 kWh baterija i doseg od samo 220 km. Za većinu vozača to je jednostavno premalo.

Umjesto na model E, Honda će svoj fokus prebaciti na druge električne modele, poput nadolazećeg SUV-a e:Ny1 čija cijena nije previše veća od modela E, dok je doseg skoro dvostruko veći. Također, u planu su i novi modeli poput električnih Prologuea i Preludea.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti