Hrvatska aplikacija jedinstvena je u svijetu: Meddox planira veliko povećanje korisnika u Hrvatskoj i širenje na tržište EU-a

Potencijal Meddoxa iznimno je velik, a osim zadovoljnih korisnika, na to upućuje i interes investitora.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.11.2022. / 13:21

Vesna Babić, Maja Bogović i Pero Hrabač (Foto: Meddox)

Svatko tko malo češće ide na zdravstvene preglede te iz određenih razloga mora češće ići po laboratorijima, zna koliki problem predstavlja velika medicinska dokumentacija. Papiri se samo skupljaju, često i gube te ih je teško pronaći kada su najpotrebniji. S obzirom na to da živimo u digitalno doba, jasno je kako se problem papirologije i brojne dokumentacije može riješiti na puno učinkovitiji način.

Da je riječ o velikom problemu za koji je potrebno učinkovito rješenje, bile su svjesne i mr. sc. Maja Bogović i Vesna Babić kada su pokrenule startup Meddox i istoimenu aplikaciju namijenjenu pametnom čuvanju i upravljanju zdravstvenom dokumentacijom, a o čemu su danas govorile na konferenciji za medije.

Aplikacija Gradski parking Šibenik Šibenčani i gosti dobili aplikaciju za lakše kretanje u prometu po Krešimirovu gradu

Kako su pokazale ankete koje je Meddox proveo, u hrvatskim obiteljima prosječno se skupi 30-ak nalaza godišnje, pri čemu neki brinu i o zdravstvenoj dokumentaciji drugih članova. Statistika pokazuje da čak trećina ljudi izgubi tu dokumentaciju, dok mnogi njome ne znaju pametno upravljati. Mi smo odlučili iskoristiti potencijal te dokumentacije kako bi svi od nje imali koristi - pojedinačni korisnici, liječnici, ali i čitav zdravstveni sustavi, naglasila je prilikom konferencije Maja Bogović

Meddox je do sada već skupio više od 10 tisuća korisnika koji su unutar aplikacije pohranili više od 40 tisuća različitih zdravstvenih parametara, a želja im je da se broj korisnika u Lijepoj Našoj sljedeće godine poveća na 50 tisuća.

Kako su Maja i Vesna istaknule tijekom konferencije za medije, načela prema kojima su se vodile prilikom osmišljavanja i razvoja aplikacije su prevencija i promocija zdravlja jer osobe koje nisu dovoljno educirane u pogledu zdravstvene zaštite neće sudjelovati u prevenciji, a ponekad ni u propisanim terapijama.

Meddox u tome pomaže na više načina. Pored digitalizacije zdravstvene dokumentacije - dovoljno je samo fotografirati laboratorijske i druge nalaze i aplikacija će automatski prepoznati i pohraniti sve parametre, na temelju tih podataka korisnici će moći donositi i pametne zaključke o svom zdravlju. Putem aplikacije korisnici mogu uspoređivati parametre svojih nalaza s onima iz opće ili specifične populacije i tako saznati postoje li neka odstupanja koja bi ih mogla zabrinuti i uputiti na potencijalni razvoj neke bolesti.

Gužva, ilustracija Izbjegnite dugotrajno čekanje: Policijska uprava zagrebačka uvela e-Redomat kojim možete rezervirati svoj termin

Također, u planu je za buduće verzije da aplikacija kontinuirano komunicira s korisnikom pomoću korisnih podsjetnika, ali i edukativnim porukama o brizi za zdravlje koje su prilagođene dobi, stanju i interesu korisnika.

Trenutačno razvijaju i nove module za aplikaciju pa bi Meddox korisnike trebao podsjećati na uzimanje terapije te na odlazak na sistematske i preventivne preglede.

Veliki potencijal

Aplikacija je napravljena kako bi svima bila jednostavna za korištenje te su prilikom njezina razvoja koristili veliku pomoć struke - doktora, profesora, farmaceuta, kao i udruge pacijenata. Sučelje je jednostavno i sve je napravljeno razumljivo i logično, tako da čak ni oni koji nisu toliko digitalno pismeni mogu koristiti Meddox bez problema.

Vesna Babić i Maja Bogović (Foto: Meddox)

Za aplikaciju je razvijen vlastiti algoritam za čitanje pojmova zdravstvenih nalaza, pri čemu su surađivali s brojnim medicinskim ustanovama i laboratorijima jer često svaka od njih ima neke vlastite nazive i skraćenice, a Meddox je napravljen kako bi ih sve mogao očitati i pohraniti u svoju aplikaciju.

Na razvoju Meddoxa sudjeluju i brojni vanjski suradnici - od doktora i farmaceuta pa do, naravno, stručnjaka za privatnost i sigurnost. Jedan od njih je i dr. sc. Pero Hrabač, profesor na Katedri za medicinsku statistiku, epidemiologiju i medicinsku informatiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu. On je na konferenciji naglasio važnost baze podataka koja je stvorena na temelju prvih 10 tisuća korisnika i koja je reprezentativna za opću populaciju u Hrvatskoj i time omogućuje njihovo korištenje u istraživanjima. Također, s podacima iz ove aplikacije liječnici dobivaju sistematiziran pristup podacima koji je neprocjenjiv u liječenju, posebno kompleksnih stanja.

Noa Bar Shay, Viber Čak 82 posto potrošača očekuje trenutačni odgovor na svoje upite pa se tvrtke okreću aplikacijama za dopisivanje

Ono što svakako treba izdvojiti, a naglašeno je tijekom predstavljanja Meddoxa, jest da je, koliko je suosnivačicama poznato, riječ o jedinstvenoj aplikaciji u svijetu, odnosno da slična aplikacija ne postoji. Naime, postoje brojne aplikacije koje nude neke od usluga Meddoxa, no ne i aplikacija koja bi sve te usluge i podatke ujedinila u jednoj aplikaciji.

I zato njihovi planovi nisu lokalni, već globalni. Već prilikom razvoja aplikacije razmišljali su kako bi se jednom Meddox mogao koristiti i na drugim tržištima te su već u planu širenja na slovensko i njemačko tržište. A to je tek početak jer, prema onom što smo danas vidjeli i čuli, ambicije suosnivačica Meddoxa su velike, ali takav je i potencijal njihova proizvoda koji je već zainteresirao i investitore.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti