Hrvatska i SAD pokreću 5 milijuna dolara vrijedan centar za zaštitu od kibernetičkih prijetnji

Novi Operativni centar za kibernetičku sigurnost pružit će zaštitu MORH-ovim mrežama, ali i ojačati hrvatsko-američko partnerstvo.

Martina Čizmić | 30.10.2020. / 13:52

Vojska i računala (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Hrvatska i SAD potpisali su pet milijuna dolara vrijedan ugovor kojim su stvoreni svi preduvjeti za lansiranje Operativnog centra za kibernetičku sigurnost u kojem bi radio mobilni tim za kibernetičke prijetnje, a kojem je glavni cilj zaštititi Hrvatsku od kibernetičkih prijetnji. 

Kako su priopćili iz američkog veleposlanstva, SAD će dati 4,2 milijuna dolara kroz posebnu pomoć u uspostavljanju novog Operativnog centra za kibernetičku sigurnost Hrvatske vojske. Istovremeno, hrvatska vlada također će uložiti znatna sredstva.

Već smo spominjali da će MORH odnosno hrvatska Vlada sudjelovati s 12,7 milijuna kuna.

Vježba MORH i SAD opremaju 5 milijuna dolara vrijedan centar za sigurnosne operacije i tim za odgovor na kibernetičke prijetnje

SAD će kroz različite programe osigurati opremu, edukaciju i tehnologiju potrebnu za sprječavanje kibernetičkih upada i obranu mreža Hrvatske vojske i Ministarstva obrane. Kako ističu, inicijativa će rezultirati iskusnim kadrom među hrvatskim specijalistima koji će voditi i trenirati sljedeću generaciju stručnjaka za kibernetičku sigurnost u MORH-u. 

SAD i Hrvatska ozbiljni su kad je riječ o kibernetičkoj sigurnosti. Blisko surađujemo kako bismo se borili protiv globalnih kibernetičkih prijetnji, istaknuo je veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst. Dodao je kako će novi Operativni centar za kibernetičku sigurnost pružiti zaštitu MORH-ovim mrežama, ali i ojačati hrvatsko-američko partnerstvo. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti