Hrvatska kompanija ima zanimljivo rješenje za najam vozila s kojim kreću u napad na domaće, ali i inozemna tržišta

Platforma se sastoji od aplikacije, ali i posebne kutije koja se ugrađuje na romobile, bicikle i skutere, čime ta vozila postaju dio platforme Roll+ i mogu se koristiti za iznajmljivanje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.02.2023. / 14:31

Roll+ (Foto: IDDI)

U jeku pandemije startup IDDI odlučio se na ambiciozan pothvat razvoja prvog hrvatskog romobila kojeg su, zajedno s posebnom punionicom i aplikacijom u sklopu brenda Rolla, namjeravali ponuditi prvenstveno najmu objektima namijenjenim turizmu, poput kampova, marina i slično. Kao i svaki startup, prošli su burna razdoblja, neprospavane noći i, kako sami priznaju, pokušaje i promašaje, no stekli su neprocjenjivo znanje i iskustvo koje su iskoristili za potpuno novi koncept s kojim namjeravaju napasti ne samo hrvatsko, nego i inozemna tržišta.

Ideja, kao i njena implementacija prilično su zanimljivi. S obzirom na to da je u posljednje vrijeme sve veća popularnost vozila za najam poput romobila, bicikala i skutera, kompanija IDDI razvila je platformu Roll+ koja na jednom mjestu, kroz posebnu mobilnu aplikaciju korisnicima omogućuje da pronađu sva vozila dostupna za najam koja se nalaze u njihovoj blizini.

Slika nije dostupna Dizajniran i proizveden u Hrvatskoj: Predstavljen električni romobil za najam Rolla

Drugi dio vezan uz samu platformu je pametna kutija Rollbox koja se ugrađuje u vozila i omogućuje im da postanu dio platforme Roll+, odnosno koja pretvara svako željeno vozilo u vozilo za automatizirani najam, te ga povezuje s platformom. Njene dimenzije iznose 115x42x20 mm, pri čemu iz IDDI-ja kažu kako uvijek vode računa da dimenzije budu što manje, a kutija postavljena na mjestu na kojem neće ometati vožnju. Povezivanje sa serverom, pa tako i s Roll+ platformom provodi se putem integrirane SIM kartice koja je dio Rollboxa, zajedno sa GPS modulom za praćenje kretanja vozila što omogućava vlasniku vozila kontrolu flote.

Rollbox na biciklu (Foto: IDDI)

Kako je i razgovoru za Zimo objasnila Nikolina Tarnovski, direktorica marketinga IDDI-ja, trenutačno u ponudi imaju Rollbox za električna vozila - romobile, bicikle i skutere. Za romobile, Rollbox se implementira na stup volana, iako su ga za neke modele uspjeli smjestiti i u kućište s baterijom. Za bicikle implementiran je na prednjem dijelu rame, iznad kotača, a na skuteru unutar konstrukcije.

“S obzirom na to da su platforma i Rollbox naš proizvod, vrlo smo fleksibilni te prilagođavamo Rollbox svakom vozilu za koje kupac želi prilagodbu sustava. U ponudi imamo sustav koji je već razvijen i potrebno je samo izabrati vozila iz našeg kataloga. Druga opcija je da kupac sam odabere i kupi vozila po želji na tržištu, a mi odradimo prilagodbu Rollboxa za to vozilo, naravno uz implementaciju te podršku za sustav nakon kupnje i time postaju dio Roll+ platforme. Za sada je interes bio fokusiran na električna vozila za najam, no sustav nije namijenjen samo električnim vozilima”, objasnila je Tarnovski.

Potražnja u Hrvatskoj, ali i u susjednim državama

Slika nije dostupna Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama donosi značajne promjene za vozače električnih romobila

Platforma Roll+ nudi mobilnu aplikaciju putem koje je moguće otključavanje i zaključavanje vozila te naplata, a tu se nalaze i svi važni podaci za iznajmljivače i same korisnike poput brzine vožnje, statusa baterije, navigacije itd. Dodatni podaci, dostupni u administrativnim postavkama za iznajmljivače, su kontrola paljenja i gašenja vozila, pregled računa i prometa, statistika, kontrola flote s obavijestima na mobilnom uređaju o nedozvoljenim postupcima.

Roll+ platforma zamišljena je kao zajednička platforma svih naših partnera koji iznajmljuju vozila pa tako kada dođete u neki grad, unutar Roll+ platforme možete vidjeti sva dostupna vozila svih naših iznajmljivača te tako planirati kretanje. Možda dio biciklom, dio romobilom ili skuterom, a u planu je razvoj sustava i za druga vozila, pa čak i automobile, kako bismo povezali cijeli sustav te tako omogućili kretanje pojedinca bez korištenja vlastitog prijevoznog sredstva unutar širih gradskih središta, kaže Tarnovski.

Slika nije dostupna INTERVJU Ivan Šimatović otkrio nam je ambiciozne planove za prvi hrvatski električni romobil

Trenutačno, planovi IDDI-ja vezani su primarno uz hrvatsko tržište te prema riječima Nikoline Tarnovski, pored partnera s kojim već surađuju, imaju i dosta upita za partnerstvom. No dugoročno, ekipa iz ove kompanije gleda van granica Lijepe Naše te su već u pregovorima s “nekoliko kupaca iz susjednih država”. Iako sustavi slični njihovoj platformi postoje, oni imaju određene nedostatke u odnosu na Roll+. Među inim, niti jedan konkurentski proizvod nema mogućnost da uz integriranu naplatu nudi i nabavu vozila, pa čak i u malim količinama, već od 5 komada, što Roll+ čini pogodnom i za male iznajmljivače i kompaniju otvara još većem tržištu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti