Hrvatska liječnica dobitnica nagrade Princeza od Asturije za borbu protiv COVID-19

Ove godine će posebna nagrada biti dodijeljena svim zdravstvenim radnicima koji su od ožujka u Španjolskoj liječili oboljele od koronavirusa, često bez potrebne opreme i u teškim uvjetima. Amadea Mjertan (30), iz slavonskog mjesta Pleternice, tri godine radi u bolnici Hospital Universitario de la Princesa u središtu Madrida.

Hina | 18.09.2020. / 18:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hrvatska liječnica Amadea Mjertan, koja je od ožujka u Madridu liječila oboljele od koronavirusa, idući mjesec će zajedno s ostalim zdravstvenim radnicima u Španjolskoj dobiti nagradu Princeza od Asturije što će im biti zahvala za požrtvovnost na prvoj crti borbe protiv COVID-19, dotad nepoznate bolesti koja je poharala zemlju.

Nagrada Princeza od Asturije dodjeljuje se od 1981. u više kategorija za posebna postignuća u umjetnosti, komunikacijama i humanizmu, društvenim znanostima, sportu, književnosti, prirodnim znanostima, tehnologiji, svjetskoj baštini i napretku humanosti.

Ove godine će posebna nagrada biti dodijeljena svim zdravstvenim radnicima koji su od ožujka u Španjolskoj liječili oboljele od koronavirusa, često bez potrebne opreme i u teškim uvjetima.

Mjertan (30), iz slavonskog mjesta Pleternice, tri godine radi u bolnici Hospital Universitario de la Princesa u središtu Madrida.

Specijalizant je anesteziologije u jedinici intenzivnog liječenja gdje su prvi zaraženi pristizali krajem veljače.

Ta kolektivna nagrada, bez materijalnog dijela, bit će uručena na ceremoniji 16. listopada u gradu Oviedu, u sjevernoj pokrajini Asturiji.

"U slučajevima kada su nagrađeni kolektivi, njihovim pojedincima se ne dodjeljuju replike diplome i kipića. Tako je u prošlosti bilo i u drugim slučajevima, poput nagrade plavim kacigama Ujedinjenih naroda stacioniranima u bivšoj Jugoslaviji (1993.), arheološkoj ekipi Ratnici Xi’ana (2010.), španjolskoj nogometnoj reprezentaciji (2010.) ili tzv. „herojima Fukushime (2011.)“, navedeno je u e-mailu zaklade Princesa od Asturije poslanom Hini.

Zdravstveni radnici tako neće dobiti nagradu koja se dodjeljuje pojedincima u ostalim kategorijama - kipić s likom umjetnika Joana Miróa, diplomu, broš i 50.000 eura.

U ostalim kategorijama nagrađeni su skladatelji Ennio Morricone, koji je nedavno preminuo, i John Williams (u kategoriji umjetnost); kanadska pjesnikinja Anne Carson (književnost); matematičari Yves Meyer, Emmanuel Candès, Ingrid Daubechies i Terence Tao (znanost); Međunarodni sajam knjige iz Guadalajare i Hay Festival of Literature & Arts (komunikacije i humanizam); makroekonomist Dani Rodrik (društvene znanosti); vozač Formule 1 Carlos Sainz (sport) i svjetski Savez za cijepljenje GAVI (međunarodna suradnja).

Ceremonija dodjele nagrada bit će održana u smanjenom i drugačijem formatu zbog koronavirusa. Umjesto u kazalištu s 1.300 uzvanika održat će se u jednom hotelu u Oviedu videovezom. Prisustvovat će tek manji broj uzvanika a neće biti prisutni ni pojedinačni dobitnici nagrada koji žive u inozemstvu.

U Španjolskoj se od izbijanja epidemije inficiralo 625.650 stanovnika, a preminulo ih je 30.405. Liječnici i medicinske sestre nastavljaju liječiti oboljele čiji broj opet raste posljednjih dana.

"Izloženi agresivnom virusu, bezuvjetno i predano su njegovali pacijente tijekom izuzetno dugih smjena, ponekad bez adekvatne zaštitne opreme i bez nužnog materijala. Bili su uzor građanima te su iskazali istinske ljudske vrijednosti“, priopćila je zaklada Princeza od Asturije u objašnjenju zbog čega je kolektivna nagrada dodijeljena zdravstvenim radnicima.

Priznanja bi trebala dodijeliti princeza Leonor de Borbón. Ona je 14-godišnja kći španjolskog kralja Felipea VI, te prijestolonasljednica, koja je prošle godine prvi put dodjeljivala nagradu. Leonor nosi naslov "Princeza od Asturije“.

Prethodnih mjeseci neki su zdravstveni radnici javno poručili da se odriču tog načelnog priznanja te da bi umjesto njega država trebala povećati iznos novca bolnicama, popraviti uvjete u njima, kupiti dodatnu zaštitnu opremu, te povećati plaće osoblju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti