Hrvatska pošta predstavlja poštanske marke koje možete čuti

Ptice su ovogodišnja tema serije poštanskih maraka koju izdaju svi europski poštanski operatori, a motiv na hrvatskim markama su bregunica i galeb klaukavac.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.05.2019. / 13:14

Poštanske marke (Foto: Hrvatska pošta)

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 9. svibnja prigodne poštanske marke iz serije "Europa". Ptice su ovogodišnja tema serije poštanskih maraka koju izdaju svi europski poštanski operatori, a motiv na hrvatskim markama su bregunica i galeb klaukavac. Posebnost ovih maraka jest u tome što ih možete čuti. Pomoću pametnog telefona možete preuzeti besplatnu aplikaciju Cee App (Google Play, App Store). S preuzetom aplikacijom skenirajte marke i poslušajte glasanje galeba klaukavca i bregunice. Autor izdanja je Luka Juras, dizajner iz Zagreba, a nominalna vrijednost svake marke iznosi 8,60 kuna. Marke su izdane u arcima od 20 maraka i u nakladi od 300.000 primjeraka po motivu. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Bregunica

Njezin znanstveni naziv Riparia riparia u prijevodu znači 'od riječne obale' i sugerira tip staništa na kojem se gnijezdi. To je kolonijalna vrsta ptice, pa više jedinki bira isto mjesto za svoja gnijezda. Riječ je o strmim uzvisinama šljunkovitih ili pjeskovitih riječnih obala u kojima iskopava vodoravne kanale izvan dohvata riječnog toka. Izgled bregunice može nas isprva podsjetiti na poznatiju vrstu ptice, a to je lastavica pokućarka (Hirundo rustica). Bregunici su krila i leđa smeđe boje, dok joj je trbuh bijel. Tijekom leta stalno cvrkuće, a "razgovorljiva“ je i dok se kratko odmara u tršćacima. Bregunica je ptica selica koja prezimljava u Africi – u subsaharskim predjelima te duž istočne obale afričkoga kontinenta sve do juga Afrike. U Hrvatskoj se može susresti blizu otvorenih područja uz vodu te u močvarnim predjelima Mure, Drave, Save, Dunava i Neretve. Ugrožena je vrsta ptice, a gubitak vlažnih staništa glavni je uzrok smanjenja njezina broja. Poslušajte glasanje bregunice.

Galeb klaukavac

U svijetu ima više od 50 vrsta galebova, a galeb klaukavac, Larus michahellis, u Hrvatskoj je ptica gnjezdarica. Galeba klaukavca prepoznat ćemo po žutim nogama, dok su leđa i krila siva s tamnijim završetkom primarnih letnih pera. Prehrana ovoga galeba sastoji se od ribe, rakova i školjaka, a znaju se hraniti i strvinom. Radi hranjenja zalazi u naselja, kao i dublje u unutrašnjost kontinentalne Hrvatske, na mjesta odlaganja otpada oko kojih se može okupiti i veći broj jedinka. Galeb klaukavac ptica je stanarica koja se cijele godine zadržava blizu mjesta gniježđenja. Mladi primjerci ptica mogu se otisnuti i izvan područja Jadrana, do kontinenta na slatke vode, a neki lete čak i do obala sjeverne Europe, odakle se vraćaju na Jadran. Poslušajte glasanje galeba klaukavca.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti