Huawei će sljedeće godine lansirati nove uređaje s Harmony OS-om

Huawei će i dalje na svojim pametnim telefonima koristiti Android (i nadati se da će dobiti dozvolu za Googleove aplikacije), a sljedeće godine očekujemo pametni sat, zvučnik i druge gadgete s njihovim operativnom sustavom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.12.2019. / 09:02

Predstavljanje Honor Visiona (Foto: AFP)

Iz Huaweija su više puta naglasili kako je njihov prvi izbor za operativni sustav za pametne telefone Android, no kako nitko ne zna kako će se kretati stvari u budućnosti i hoće li dobiti dozvolu za korištenje Googleovih aplikacija, sljedeće godine uložit će velike napore i resurse u razvoj vlastitog mobilnog operativnog sustava. Harmony OS predstavljen je prošle godine te su mrežom kružile informacije kako bi se već sljedeće godine na tržištu mogli pojaviti prvi telefoni koji će raditi na njemu.

Predstavljanje Honor Visiona Predstavljen prvi uređaj s Huaweijevim operativnim sustavom, ali nije riječ o smartphoneu

No prema posljednjim informacijama iz Šenžena, grada u kojem je sjedište Huaweija, 2020. ipak nećemo vidjeti prvi smartphone s Harmonyjem, ali zato možemo očekivati druge proizvode s tim operativnim sustavom koje će kineska kompanija prodavati na domaćem tržištu i u inozemstvu. Tu je informaciju objavio predsjednik za razvoj softvera odjela za korisnike u Huaweiju Wang Chenglu.

Iako nije konkretizirao o kojim će se proizvodima raditi, još ranije iz kineske kompanije najavili su da će Harmony OS predstaviti na pametnim satovima, zvučnicima, gadgetima za virtualnu stvarnost itd. Jedno od zanimljivijih tržišta koje bi Huawei mogao napasti svakako su pametni satovi – ti su gadgeti sve popularniji, no na tržištu nema softverskog duopola kakav imamo među pametnim telefonima, gdje vladaju Android i Appleov iOS.

Googleov operativni sustav za pametne satove nije ni blizu toliko popularan kao Android za telefone i to bi mogla biti jedna od prilika Huaweija da odličnom kombinacijom hardvera i softvera osvoji dio tržišta. Kako su najavili da će novi proizvodi biti dostupni i izvan Kine, nadajmo se da će prvi smartwatch s Harmony OS-om biti dostupan i na našem tržištu.

Huawei Nakon američke zabrane Huawei želi pridobiti europske razvojne programere

Informacija o prvom telefonu, kao i tabletu i računalu s novim Huaweijevim operativnim sustavom još nema te će iz kineske kompanije pokušati napraviti sve da tijekom sljedećih godina pridobiju što više programera kako bi razvili brojne aplikacije koje će im biti potrebne da u budućnosti krenu u borbu s Googleom i Appleom.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti