Predstavljen prvi uređaj s Huaweijevim operativnim sustavom, ali nije riječ o smartphoneu

Honor je predstavio pametni televizor Vision i napredniju verziju Vision Pro, prve uređaje koje pokreće novi Huaweijev operativni sustav HarmonyOS

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.08.2019. / 06:49

Predstavljanje Honor Visiona (Foto: AFP)

Nakon što je u petak Huawei napokon službeno objavio prve informacije o operativnom sustavu koji razvijaju nekoliko godina i koji bi trebao, ako se problemi s Amerikancima nastave, zamijeniti Googleov Android, jučer je predstavljen prvi uređaj koji radi na HarmonyOS-u. Nije riječ o pametnom telefonu, već o pametnom televizoru Huaweijeve kompanije Honor.

Predstavljanje novog OS-a Huawei službeno predstavio operativni sustav koji bi mogao zamijeniti Android

HarmonyOS modularan je operativni sustav koji je namijenjen velikom broju uređaj pa u budućnosti, osim telefona i novih TV-a, možemo očekivati i nosive uređaje, računala, pametne zvučnike, brojne druge IoT uređaje pa čak i automobile čija će računala pokretati taj OS.

Predstavljanje Honor Visiona (Foto: AFP)

Honorov pametni TV dostupan je u dvije verzije, model Vision i model Vision Pro – oba uređaja dolaze s 4K rezolucijom, imaju podršku za HDR te dijagonalu ekrana od 55 inča te ih pokreće Huaweijev osmojezgreni procesor. Televizori su prilično tanki te, kao i moderni pametni telefoni, imaju jako mali rub oko ekrana, dok je kamera koja se nalazi u modelu Pro skrivena i izlazi samo kada je potrebno njeno korištenje, tj. tijekom videorazgovora. Na Engadgetu kažu kako će se novi televizor moći koristiti kao "informativni centar i kontrolni panel za brojne uređaje" tako da će se putem njih upravljati i drugim pametnim uređajima s HarmonyOS-om

Zanimljivost Honorovih uređaja jest mogućnost povezivanja telefona s njima, za što je dovoljno samo približiti daljinski upravljač smartphoneu. Također, osim što se na televizoru može prikazivati sadržaj s telefona, Honorovi mobiteli mogu u potpunosti zamijeniti daljinski upravljač i s njima upravljati telefonom.

Honor 20 i Moschino Honor budi maštu modno osviještenim pametnim telefonom

Razlika između običnog i Pro modela jest u prostoru za pohranu podataka – Vision ima 16, a model Pro 32 GB memorije, pop-up kameri Full HD rezolucije koja je dostupna samo na modelu Pro te broju zvučnika (Vision ima 4, Vision Pro 6 zvučnika). Oba modela već sljedeći tjedan pojavit će se na kineskom tržištu po cijeni od oko 540 dolara za Vision, odnosno oko 680 dolara za Vision Pro model, a trenutačno nije poznato hoće li se u Honoru odlučiti na širenje i na neka druga tržišta ili će se ova dva TV-a moći kupiti samo u Kini.

Izvor: Engadget

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti