Huawei P40 mogao bi imati dva operativna sustava: Android 10 i Harmony OS

Nova generacija Huaweijevih modela iz serije Pro trebala bi, uz Android (bez Googlea), imati i Huaweijev operativni sustav Harmony OS.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.10.2019. / 15:37

Huawei (Foto: Huawei)

Nakon što je stavljen na crnu listu kompanija s kojima Amerikanci ne smiju surađivati, počelo je novo razdoblje za Huawei. Njihove velike ambicije (kratkoročno) su smanjene te je svima u kineskoj kompaniji postalo jasno da se trebaju pripremiti za budućnost u kojoj će ovisiti sami o sebi i razvoju vlastita softvera. Za takav scenarij pripremali su se godinama, pa im nije mnogo vremena trebalo da predstave Harmony OS, operativni sustav namijenjen brojnim pametnim uređajima, a ne samo telefonima.

Paul Scanlan Paul Scanlan: "Huawei ulaže milijune u svoj operativni sustav jer korisnicima želi dati mogućnost izbora"

Kako izgleda taj OS na telefonima, Europljani bi mogli saznati uskoro jer, ako ćemo vjerovati glasinama s mreže koje su prenijeli na Phone Areni, u prvoj polovici sljedeće godina Huawei će na europskom tržištu predstaviti modele iz serije P40 koji bi trebali raditi na dva operativna sustava. Jedan je, naravno, Android 10 – no kao i na posljednjem Mateu, neće imati podršku za Googleove servise, dok je drugi operativni sustav Harmony OS.

To je zanimljiva taktika s kojom Huawei želi korisnicima izvan Kine predstaviti vlastiti OS, no ne žele ga nametati tako da će korisnicima koji se odluče na kupovinu tog telefona, Android i dalje biti primarni operativni sustav, ali sigurno je kako će većina njih isprobati i Harmony. Također, Huawei će tako saznati korisničko iskustvo iz prve ruke te će na temelju pohvala i kritika samih korisnika dalje razvijati OS.

Huawei Mate30 Pro Na novi Huaweijev telefon Mate 30 brzo i jednostavno mogu se instalirati Googleove aplikacije

Treba napomenuti da će trebati još vremena dok Huawei u potpunosti "ispegla" Harmony OS te su ranije najavili da će im za to trebati oko dvije godine, no uz velike resurse koje ulažu u njega te feedback korisnika, to bi mogli biti i ranije. Predstavljanje modela P40 očekujemo u ožujku sljedeće godine u Europi, a ako u međuvremenu dođe do promjene u američkoj politici prema Kini i Huawei ponovno bude imao pristup punom Androidu s Googleom, onda će odustati od strategije dva OS-a na novim modelima i okrenuti se samo Androidu.

Izvor: Phone Arena
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti