Huawei razvija dijagnostički sustav za oboljele od koronavirusa temeljen na umjetnoj inteligenciji

Umjetna inteligencija omogućuju brzu i efikasnu dijagnozu temeljenu na CT snimci pluća.

Martina Čizmić | 20.03.2020. / 15:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Huawei je, u suradnji sa Sveučilištem u Huazhongu i tvrtkom Lanwon, razvio i testirao sustav temeljen na tehnologiji umjetne inteligencije, a koji će brzo i precizno moći očitati CT sliku pluća pacijenata i utvrditi slučaj zaraze koronavirusom, odnosno stanje pluća u slučaju zaraze.

Pri procjeni slika CT-a pluća koriste se tehnologije umjetne inteligencije i računalnog vida, a uz kombinaciju kliničkih podataka i laboratorijskih rezultata liječnici mogu razlikovati rani, napredni i teški stadij COVID-19 te ispravno djelovati.

Takva dijagnostika je puno brža od ručne, a ujedno i smanjuje broj kontakata u zdravstvenom sustavu pa se smanjuje mogućnost zaraze.

Specijalizirani servis za analizu medicinskih slika razvijen je i izrađen na temelju platforme za analizu slike Huawei Cloud EIHealth. U budućnosti će Huawei Cloud nastaviti nadograđivati sustav pomoćnika za dijagnozu za sve bolesti pluća (uključujući upale pluća, nodule pluća i karcinom pluća).

Huawei Cloud surađuje s različitim industrijama na provođenju više znanstveno-istraživačkih projekata temeljenih na umjetnoj inteligencije sa svrhom smanjenja zaraze koronavirusom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti