HUP: 5G mreža je ključ konkurentnosti i otvara nezamislive mogućnosti

Ne postoji zemlja na svijetu koja već nije implementirala ili pak ne planira implementaciju 5G tehnologije, upozorava HUP.

Martina Čizmić | 27.02.2020. / 07:45

5G mreža (Foto: Getty Images)

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) istaknula je u srijedu da je implementacija pete generacije mobilnih mreža, 5G mreže, ključ buduće i sadašnje konkurentnosti, te opovrgnula tvrdnje Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ) da je Švicarska zaustavila implementaciju 5G mreže.

Iz HUP-a su naglasili da je implementacija pete generacije mobilnih mreža ključ buduće, ali i sadašnje konkurentnosti. Ona je temelj razvoja gospodarstva jer otvara dosad nezamislive mogućnosti za primjenu u industriji, poljoprivredi, obrazovanju, zdravstvu ili pametnoj gradskoj infrastrukturi.

Ne postoji zemlja na svijetu koja već nije implementirala ili pak ne planira implementaciju 5G tehnologije. Kao što je to bio slučaj i kod ranijih generacija i drugih znanstvenih inovacija, oko 5G mreže šire se dezinformacije i teorije zavjere, upozorava HUP.

Ustvrdili su da Švicarska nije zaustavila njezinu implementaciju, nego je, upravo suprotno, otišla iznimno daleko u izgradnji i komercijalnoj upotrebi 5G.

Švicarska nacionalna agencija za okoliš (BAFU) nije zaustavila izgradnju mreže, već je utvrdila načine na koje kantoni mogu nastaviti s izdavanjem dozvola za postavljanje 5G antena, a da se pritom poštuju propisane odredbe nižih razina. Švicarska ima složenu strukturu odlučivanja i ovlasti između lokalnih, kantonalnih i saveznih vlasti, pojasnili su iz HUP-a.

HUP tvrdi da zbog drugačijeg funkcioniranja mreže 5G tehnologija čak smanjuje ukupnu izloženost zračenju i pritom se poziva na Britanski regulator za elektroničke medije, koji je objavio rezultate studije mjerenja zračenja u blizini 16 stanica 5G-a postavljenih u deset gradova.

Mjerenja napravljena pokraj mjesta s velikim brojem korisnika pametnih telefona, poput šoping-centara, pokazala su izrazito niske razine zračenja 5G stanica. Pritom je najviša razina izmjerenog zračenja iznosila 1,5 posto od propisanih vrijednosti.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti