Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) istaknula je u srijedu da je implementacija pete generacije mobilnih mreža, 5G mreže, ključ buduće i sadašnje konkurentnosti, te opovrgnula tvrdnje Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ) da je Švicarska zaustavila implementaciju 5G mreže.

Iz HUP-a su naglasili da je implementacija pete generacije mobilnih mreža ključ buduće, ali i sadašnje konkurentnosti. Ona je temelj razvoja gospodarstva jer otvara dosad nezamislive mogućnosti za primjenu u industriji, poljoprivredi, obrazovanju, zdravstvu ili pametnoj gradskoj infrastrukturi.

Ne postoji zemlja na svijetu koja već nije implementirala ili pak ne planira implementaciju 5G tehnologije. Kao što je to bio slučaj i kod ranijih generacija i drugih znanstvenih inovacija, oko 5G mreže šire se dezinformacije i teorije zavjere, upozorava HUP.

Ustvrdili su da Švicarska nije zaustavila njezinu implementaciju, nego je, upravo suprotno, otišla iznimno daleko u izgradnji i komercijalnoj upotrebi 5G.

Švicarska nacionalna agencija za okoliš (BAFU) nije zaustavila izgradnju mreže, već je utvrdila načine na koje kantoni mogu nastaviti s izdavanjem dozvola za postavljanje 5G antena, a da se pritom poštuju propisane odredbe nižih razina. Švicarska ima složenu strukturu odlučivanja i ovlasti između lokalnih, kantonalnih i saveznih vlasti, pojasnili su iz HUP-a.

HUP tvrdi da zbog drugačijeg funkcioniranja mreže 5G tehnologija čak smanjuje ukupnu izloženost zračenju i pritom se poziva na Britanski regulator za elektroničke medije, koji je objavio rezultate studije mjerenja zračenja u blizini 16 stanica 5G-a postavljenih u deset gradova.

Mjerenja napravljena pokraj mjesta s velikim brojem korisnika pametnih telefona, poput šoping-centara, pokazala su izrazito niske razine zračenja 5G stanica. Pritom je najviša razina izmjerenog zračenja iznosila 1,5 posto od propisanih vrijednosti.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju