I Hrvatska je na meti cyber-kriminalaca: Stručnjak za Dnevnik Nove TV otkriva kada su građani najviše ugroženi

Zbog hakera koji vode pravi kibernetički rat u doba krize puno posla imaju i tajne službe. O tim je prijetnjama reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović razgovarala s Gordanom Akrapom s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

DNEVNIK.hr | 24.11.2022. / 20:45

Galerija

Hakeri se žele dokopati novca građana, ali i sabotažom - ključnih državnih resursa. Moguća meta su im sve institucije i ključne javne usluge. Kibernetički kriminalci vrebaju i na ključne državne resurse poput vode ili energije.

O tim prijetnjama za Dnevnik Nove TV govorio je Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

Domišljatim kibernetičkim kriminalcima pokušavaju doskočiti domaći IT stručnjaci. Na sigurnosnoj konferenciji čuo se i zabrinjavajući podatak - na dan se bilježi i do sedam milijuna različitih kibernetičkih napada.

Na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti predstavnici kompanija rekli su i da surađuju sa SOA-om.

To je uobičajen proces u modernim demokratskim državama gdje svaki dio društva ima svoju ulogu, svoj smisao i važnost. To je ono ispunjenje koncepta domovinske sigurnosti o kojem govorimo da ga treba u potpunosti implementirati. Država ima određene ovlasti koje može primijeniti u obrani od takvih napada iz kibernetičke domene, dok brojna znanja i mogućnosti postoje u privatnom sektoru. Tek se integracijom i suradnjom može osigurati obrana. Tako primjerice SOA može pomoći u identificiranju napadača, objasnio je Akrap.

Na upit koje to druge države žele podatke o našoj industriji i resursima, stručnjak je objasnio da to ovisi o ciljevima i zadaćama koji dobiju, ali da je većinom riječ o državama koje nisu članice Europske unije i NATO saveza, primjerice Rusija, Sjeverna Koreja, Srbija, Iran.

Oni svojim djelovanjem pokušavaju ukrasti podatke, ubaciti ili promijeniti postojeće podatke, objasnio je Akrap.

Instagram Zaposlenici Mete primali su mito i hakerima davali pristup korisničkim računima Facebooka i Instagrama

Opservatorij ALMA u Čileu Znanost na udaru: Hakeri napali i zaustavili rad jednog od najvećih radioteleskopa na svijetu

Na upit koliko građani mogu biti sigurni da se neki podaci neće objaviti, kao primjerice zdravstveni podaci u Australiji koji su bili hakirani, stručnjak objašnjava da se to može dogoditi svima i da to ne bi bilo prvi put te da je veliki broj digitalnih napada baš s ciljem krađe osobnih podataka kako bi se prodavali na crnom tržištu.

Također je naglasio da su ljudi više izloženi preko mobitela, jer na njemu provode više vremena i više aktivnosti, nego preko računala.

Više pogledajte u videu.  

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti