Zaposlenici Mete primali su mito i hakerima davali pristup korisničkim računima Facebooka i Instagrama

Meta je otpustila više od dvadeset zaposlenika koji su prijateljima i obitelji pomagali u vraćanju profila, odnosno neki su čak primali novac za otimanje profila u davanje podataka hakerima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.11.2022. / 11:25

Instagram (Foto: Afp)

Svi kojima je Facebook ili Instagram iz nekog razloga zaključao pristup profilima ili im je netko oteo profile znaju koliko je teško ponovno dobiti pristup svom računu. U slučaju influencera s velikim brojem pratitelja, blokada pristupa ili otimanje računa negativno se odražava i na njihovo financijsko stanje jer ovise o broju sponzorskih objava.

Palac dolje Zuckerberg priznao veliku grešku koju je napravio s Facebookom i Instagramom

Dok većina taj problem mora riješiti putem korisničke službe ove društvene mreže, neki su pronašli brži, ali i ilegalan način s kojim su uspjeli vratiti, odnosno odblokirati svoj profil. Kontaktirali su zaposlenike Facebooka, odnosno Mete koji su im putem svojih administratorskih ovlasti i pristupom posebnom internom alatu uspjeli odblokirati profil.

No neki su zaposlenici nisu stali samo na tome, već su za određenu novčanu naknadu, otimali profile i prodavali ih hakerima.

U jednom slučaju vanjski suradnik s kojim je suradnja prekinuta 2021. godine tako je pomagao u otimanju profila na Instagramu. Jednom kada hakeri pristupe profilu korisnika, imaju brojne mogućnosti - od pristupa privatnom sadržaju i porukama,mogu objaviti neprimjereni sadržaja na tom profilu kako bi se osramotio korisnik ili ih ucjenjivati i tražiti novac za ponovni pristup svom profilu.

Drugi zaposlenik, koji je također otpušten te je Meta protiv njega podigla tužbu pomogao je u oporavku najmanje 20 profila članova svoje obitelji i prijatelja. Američki mediji spominju i slučaj jednog modela koja na Instagramu ima više od 650 tisuća pratitelja i ona je platila posredniku 7 tisuća dolara kako bi se njen profil što prije otključao.

Međunarodna svemirska postaja (ISS) Prijevara na Instagramu: Zaljubila se u kozmonauta s ISS-a pa mu poslala 30 tisuća dolara da kupi kartu za povratak na Zemlju

Zaposlenici Mete u takvim slučajevima najčešće koriste alat Online Operations koji je namijenjen samo za oporavak računa javnih i slavnih osoba te poslovnih partnera. S tim se alatom problemi s profilima brzo rješavaju, no u nekim slučajevima, dakle, došlo je i do njegove zlouporabe te je iskorišten za otimanje korisničkih profila.

Izvor: Tech Spot

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti