IBM napravio najsnažnije kvantno računalo na svijetu

IBM je kvantna računala učinio dostupnim putem svoje IBM Cloud platforme čija je jezgra IBM Q sustav.

Martina Čizmić | 18.05.2017. / 09:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

IBM je uspješno izgradio i testirao najsnažnije univerzalne kvantne računalne procesore, koji će biti na raspolaganju developerima, istraživačima i programerima koji istražuju kvantno računarstvo.

Drugi prototip iskoristit će se u komercijalne svrhe i biti će jezgra IBM Q sustava, IBM-ove inicijative za izgradnju komercijalno dostupnih univerzalnih kvantnih računalnih sustava za poslovne i znanstvene namjene.

Pristup i jednom i drugom procesoru biti će moguć kroz IBM-ovu Cloud platformu.

Koliko su novi IBM-ovi procesori snažniji od prethodnika, najbolje govori podatak da su se do sad eksperimenti obavljali na procesorima s 5 qubita (temeljnog gradivnog bloka kvantnih računala), a novi procesori imaju 16 qubita zbog čega će biti sposobni obaviti kompleksnije eksperimente.

Osim toga, IBM-ov prvi prototip komercijalnog procesora sa 17 qubita sadrži izdržljivije materijale, uređaje i promjene u arhitekturi koji ga čine barem dvostruko jačim od do sad dostupnih kvantnih procesora.

Podsjetimo, IBM je još prije godinu dana omogućio znanstvenicima pristup svojim kvantnim procesorima, a do danas je u IBM Cloudu obavljeno više od 300 tisuća kvantnih eksperimenata.

S dodatkom ova dva nova procesora za IBM Q stvorit će se platforma za rješavanje praktičnih problema u poslovnom i znanstvenom svijetu, koji su do sad bili previše zahtjevni i za najsnažnija klasična računala.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti