IBM-ovo superračunalo postaje dr. House

IBM-ovo superračunalo i pobjednik kviza Izazov, Watson, seli se u bolnice s namjerom bržeg registriranja simptoma pacijenata dijagnosticiranja njegove bolesti.

Zimo Zimo Iva Krc | 23.05.2011. / 09:24

IBM-ovo superračunalo postaje dr. House

IBM-ovo superračunalo i pobjednik kviza Izazov, Watson, seli se u bolnice s namjerom bržeg registriranja simptoma pacijenata dijagnosticiranja njegove bolesti.

Watson je najpoznatiji po pobjedi u kvizu Izazov jer je pobijedio dva veterana toga kviza, Kena Jenningsa i Brada Ruttera serijom igara.

Napredno je superračunalo koje jako dobro razumije ljudski govor te pronalazi odgovore. Ipak, Watson nije pobijedio jednog čovjeka, bivšeg fizičara i kongresmena u New Jerseyju, Rusha Holta.

Holt je pobijedio, navodeći Watsona na područja gdje treba pametna upotreba jezika i rime poput „Hoover’s Maneuvers“.

Watson je u principu računalo s kompleksnim algoritmima traženja sa složenim procesom određivanja odgovora koji ima najveću vjerojatnost da bude točan.

Unatoč pobjedi u Izazovu, još uvijek nema kod za savršeno prirodno procesuiranje jezika, što je lako za nas ljude ali iznimno teško za računala. Zasad, kada pacijent dođe u bolnicu i kaže računalu što ga muči, bilo da ga boli noga ili grlo, Watson brzo može obraditi te informacije i dati najvjerojatniju dijagnozu.

U većini slučajeva, to bi bolnici uštedjelo puno vremena jer bi Watson mogao brzo obraditi takve slučajeve s jednostavnim liječenjem. Watson je uspio dijagnosticirati očni problem na izmišljenom pacijentu sa 73% vjerojatnosti.

Watson je tada još i poboljšao točnost svojeg odgovora nakon što je saznao još simptoma i još detalja o stanju pacijenta, te je na kraju točno pogodio bolest, gdje se radilo se o Lajmskoj bolesti. Watson također u potrazi za odgovorom može pretraživati i blogove i ostale medijske izvore.

IBM je priopćio da Watson još najmanje dvije godine neće biti službeni bolnički proizvod te da još nisu ni dogovorili koliko bi bolnice za njega morale platiti.

Via HuffingtonPost

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti