Idete na godišnji odmor? Stručnjaci savjetuju da napravite i odmor od društvenih mreža

Ove godine, tijekom svog ljetnog odmora, isključite obavijesti na društvenim mrežama i uživajte u trenutku.

Martina Čizmić | 23.07.2021. / 07:10

Društvene mreže (Foto: Getty images)

Društvene mreže (bez obzira na to koju koristite i najviše volite) neizostavan su dio naših života. Procjenjuje se da većina ljudi dnevno potroši 144 minute boraveći na društvenim mrežama.

Koliko su društvene mreže dobre ili loše za naše psihičko i fizičko zdravlje, ovisi ponajprije o tome koliko ih dnevno koristimo i koliko nam one osobno znače. S jedne strane omogućavaju nam da ostanemo u kontaktu s ljudima koji su nam ključni u životu, poput obitelji i prijatelja, pružaju nam mjesto za zabavu i otkrivanje novih stvari. S druge strane, one mračnije, pak utječu na našu dobrobit jer nas čine ranjivima na cyberbullying, lažne vijesti, mijenjaju kako vidimo sami sebe i slično.

Tome treba pridodati i gomilu negativnih vijesti koje je moguće pročitati na internetu, kao i stalno uspoređivanje vlastitog života sa životom poznatih i slavnih, influencera pa čak i prijatelja.

No, psiholozi upozoravaju da, ako vam društvene mreže više ne pružaju zadovoljstvo i imate osjećaj kako su prepune negativnih komentara i vijesti, trebate napraviti pauzu. Pogotovo ako su vam društvene mreže posljednje što vidite prije spavanja i prvo što ugledate nakon što ste otvorili oči.

Umjesto da odmah ujutro posegnete za pametnim telefonom i provjerite što su vaši prijatelji i obitelj objavili odnosno radili dok ste vi spavali, savjetuju da se fokusirate na sebe i stvari koje vas osobno čine sretnima.

Stoga ove godine, tijekom svog ljetnog odmora, isključite obavijesti na društvenim mrežama i uživajte u trenutku. Družite se s drugim ljudima, isprobajte nešto novo, doživite svijet kroz vlastite oči, a ne filtere u aplikacijama.

A ako baš ne možete bez fotogrfiranja i objavljivanja fotografija na društvenim mrežama, odredite si točno određeno vrijeme u danu kad ćete se tome posvetiti. I naravno, držite se tog rasporeda. A ostatak dana zaboravite na Facebook, Twitter, TikTok, Snapchat, Instagram i sve ostale mreže koje možda koristite.

I ugodan odmor!

Izvor: Digital Detox for Dummies

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti