Idući korak u borbi protiv koronavirusa: Napravljen test koji prati razinu imuniteta na COVID-19

Kako COVID-19 cjepivo postaje sve dostupnije širokoj javnosti, program praćenja imuniteta igrat će važnu ulogu u određivanju učinkovitosti cjepiva na pojedinca te koliko dugo cijepljeni pojedinci imaju imunitet na novi koronavirus.

Branimir Vorša | 05.01.2021. / 13:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Benjamin Larimer, znanstvenik sa Sveučilišta Alabama u Birminghamu, razvio je tehnologiju koja se potencijalno može koristiti kao kućni test na antitijela.

Larimerov dijagnostički test predstavlja preciznu i puzdanu metodu određivanja jesu li pojedinci zaštićenji od COVID-19 bolesti. Test koji je razvio otkriva neutralizirajuća antitijela, odnosno antitijela koja spriječavaju SARS-CoV-2 virus da uđe u ljudsku stanicu.

Najšire upotrebljavani testovi na antitijela danas, ne identificiraju specifično neutralizirajuća antitijela. Trenutno, ta se antitijela mogu izmjeriti s visokom preciznošću samo u kompliciranim i vremenski dugim laboratorijskim testiranjima, koja nisu dostupna široj javnosti.

Prema Larimerovim riječima, postojeći testovi na antitijela koriste širok pristup pri njihovom lociranju, a ta se antitijela vežu za vrlo male i specifične dijelove virusa. Trenutni testovi mogu COVID-19 antitijela prepoznati i kao druge viruse, poput virusa prehlade, što dovodi do mogućih lažno pozitivnih rezultata.

Kako bi napravio novi test, Larimer je SARS-CoV-2 virus rastavio na sitne dijelove kako bi pronašao točne lokacije na kojima se antitijela vežu za novi koronavirus. Rezultati istraživanja pokazali su se čak i bolji od inicijalne procjene Larimerovog tima, jer je test identificirao 20 posto više pozitivnih slučajeva od PCR testa koji se smatra zlatnim standardom.

Čilj svakog cjepiva jest natjerati tijelo da počne proizvoditi antitijela, koja služe kao prva crta obrane protiv virusa. Testovi koji specifično otkrivaju ta antitijela mogu se koristiti i za mjerenje učinkovitosti tih cjepiva te je pomoću njih možda moguće i predvidjeti koliko će zaštita trajati, pojašnjava Larimer.

Imunitet na COVID-19 koji se stječe cijepljenjem, ne očekuje se da će trajati vječno, a kontrola imuniteta mogla bi potrajati i nekoliko godina nakon široke procijepljenosti svjetske populacije.

Larimer se nada da će svoju tehnologiju uspjeti pretočiti u jeftin i jednostavan test koji bi omogućio kućni nadzor imuniteta pojedinca i koji bi bio dostupan širokim masama. Sveučilište Alabama prijavilo je patent za tu tehnologiju.

Izvor: Medical Express

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti